Een rauwe, maar liefdevolle zoektocht

Debbie 09 augustus 2025
Een zoektocht naar een moeder, aan de hand van dagboekfragmenten en gesprekken met betrokkenen.

“Waarom werd er gewoon doorgeleefd alsof mijn moeder niet bestaan had? Hierdoor leek het een beetje alsof mijn andere leven, óns andere leven, dat van vóór 1983, een droom was geweest.”
Hoe moet het zijn om dit als kind te ervaren? Als iederéén doet alsof ze je moeder er nooit is geweest, dan ga je uiteindelijk aan jezelf twijfelen. Wat is de waarheid?

"Een vrouw die niets anders doet dan achter haar kinderen aan rennen en sloven, zal nooit volgroeid raken."
Wat doet het met je psyche om op zoek te zijn naar geestelijke vervulling, maar hierin niet of nauwelijks gesteund wordt?
Met de dagboekfragmenten en het interviewen van de betrokkenen die nog in leven zijn, is er een mooi beeld geschetst zonder dat de schrijfster zich te veel laat leiden door haar eigen persoonlijke band. Een persoonlijke band die overigens toch mooi naar voren komt.
De combinatie van dagboekfragmenten, Mirjams kijk hierop, haar zoektocht naar betrokkenen én de waarheid van haar moeders leven, maakt dit een eerlijk, betrokken, rauw en met momenten schokkend verhaal. Maar ondanks het zware onderwerp, zit dit non-fictie boek, dat overigens leest als een roman, vol liefde.

Meer recensies van Debbie