De Spionne

Debby 06 mei 2024
Voormalig spion Maggie Bird kwam naar het kustplaatsje Purity om haar verleden achter zich te laten nadat een missie tragisch mislukte. Tegenwoordig leeft ze in alle rust op haar kippenboerderij. Maar wanneer Maggie een lichaam op haar oprit vindt, weet ze dat de geesten uit haar verleden haar opnieuw komen kwellen. Ze richt zich tot haar oude vriendenkring - allemaal gepensioneerde CIA-agenten - om te achterhalen wie haar probeert te vermoorden en waarom. De Martini Club-leden, zoals ze zichzelf noemen, zijn dan misschien wel gepensioneerd, maar ze hebben nog steeds een aantal handige skills die ze dolgraag willen gebruiken, al is het maar om hun huidige saaie levens op te fleuren.

De Spionne is het eerste boek in een nieuwe serie van Tess, nl. De Martiniclub. We lezen vanuit het perspectief van 3 vrouwen. De eerste is Maggie of Margeret, een taaie tante van 60 die in een vorige leven CIA-agent was die voornamelijk undercoverwerk verrichtte. We lezen ook vanuit het standpunt van Diana, een ex-collega van Maggie. En ook Jo komt aan het woord, zij is de waarnemende korpschef van het stadje Purity.
Wanneer Maggie in contact komt met een vrouw die beweert voor de Agency te werken en haar daarna dood op haar oprit vindt, weet ze dat ze niet meer veilig is en dat haar verleden terug zal opgerakeld worden. Dit verleden wordt mooi in beeld gebracht via flashbacks en gaandeweg komen we meer en meer te weten wat er 16 jaar geleden gebeurd is waardoor Maggie besliste om de Agency te verlaten. Ze wordt bijgestaan door 4 vrienden en tevens ex-collega’s die zichzelf de Martiniclub noemen, een boekenclubje die samenkomt om vooral te drinken en te roddelen. Maar Jo heeft toch haar twijfels over dat “boekenclubje” wanneer zij haar tanden zet in de dode vrouw die op Maggie haar oprit werd gevonden. Ze heeft snel door dat de Martiniclub geen stel saaie oude mensen is, maar een bende taaie rakkers die niet snel opgeven.

Het is een zeer afwisselend verhaal, het is spannend, emotioneel met wat er in Maggie haar verleden is gebeurd, bij momenten ook wel grappig. Tess is een geboren verteller en kan je helemaal meeslepen in een boek. Het boek leest als een trein, ik las het op 2 dagen uit. Ik ben dan ook meer dan benieuwd naar de vervolgverhalen van de Martiniclub.

Meer recensies van Debby