De magie van Norfolk komt in dit boek ook helemaal tot zijn recht.

Diane Kooistra 17 oktober 2025
Elly Griffiths debuteerde in 2009 met Dodencirkel, het eerste deel van een serie rondom het personage Ruth Galloway, hoofd van de faculteit Forensische Archeologie aan de universiteit van North Norfolk. Wat ons rest is het vijftiende en afsluitende deel van deze serie. Het zigzagmeisje is het eerste deel van een nieuwe serie en het tweede deel hiervan komt in december 2025 uit.

In Wat ons rest wordt er bij een verbouwing een skelet gevonden en Ruth Galloway wordt ingezet om er samen met de politie achter te komen wie het is en waarom het skelet daar ligt. Een zaak waarbij een bekende van Ruth een grotere rol speelt dan gedacht. Maar Ruth is meer bezig met de ontwikkelingen op de universiteit. Door besluiten van bovenaf wordt haar hele bestaan op losse schroeven gezet. Dit alles speelt zich af in een tijd waarin de wereld nog gedeeltelijk in lockdown zit en waarin Ruth ook op romantisch vlak keuzes moet gaan maken.

Hoe en wanneer stopt een serie die echt fijn is om te lezen en waarin de personages bijna vrienden worden omdat lezers al sinds 2009 met ze meeleven? Griffiths heeft blijkbaar bedacht dat het tijd was voor iets nieuws en heeft ervoor gekozen om van dit laatste deel een mooi afsluitend boek te maken. Waar James Bond op het einde sterft kiest zij ervoor om haar hoofdpersonage keuzes te laten maken die niet gemakkelijk zijn, maar haar en de lezers ruimte geven voor iets nieuws. Het nodigt de lezer uit om tijdens de donkere dagen alle delen nog eens te lezen, net als bepaalde films die keer op keer opnieuw bekeken worden. Gelukkig wordt ook niet vergeten dat het hier een moordonderzoek betreft waardoor een echtpaar ook zaken af kan sluiten.

De magie van Norfolk komt in dit boek ook helemaal tot zijn recht. Heerlijk voor de liefhebbers van geschiedenis en archeologie. Of voor reizigers, want bepaalde locaties bestaan echt. Samen met oude personages is de conclusie dat Griffiths dit niet beter en meer respectvol had kunnen doen. Tijdens de epiloog wordt de lezer toch nog eventjes op het verkeerde pad gezet en dat is helemaal zoals iedereen gewend is van Griffiths. Wat ons rest is een mooi afsluitend deel van deze bijzondere serie.
Deze recensie staat op www.vrouwenthrillers.nl

Meer recensies van Diane Kooistra

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.