Levensechte personages

Dick van der Plas Dick van der Plas
15 mrt 2023

De wat oudere schrijver in spe Branco en de jonge kunstschilderes Julia ontdekken op een rommelmarkt in Lissabon tegelijkertijd een grote fotocollectie, die het leven van een zekere Yvette omspant. Beiden denken dat de foto’s inspiratie kunnen bieden voor hun kunst. Na wat geharrewar besluiten ze samen onder leiding van Valério, de louche agent en minnaar van Julia, in Frankrijk op zoek te gaan naar meer informatie over Yvettes leven.
De roman bestaat uit een soort proloog en twee delen, die zich respectievelijk in Portugal en Frankrijk afspelen. Het laatste hoofdstuk van deel 2 zou je als een epiloog kunnen beschouwen.
De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven vanuit het perspectief van Branco en Julia, waardoor je als lezer een goed beeld krijgt van hun verschillende achtergronden, karakters, en hoe ze elkaar zien. Van den Bemd weet met zijn mooie en precieze manier van schrijven, gelardeerd met vaak subtiele humor, de personages écht tot leven te brengen. Daarbij kwamen ze bij mij ook heel sympathiek over – ik zou ze graag eens tegen het lijf lopen op de rommelmarkt van Lissabon. Dit is ook meteen de grote kracht van de roman, die daardoor een zekere feel-good sfeer heeft. Als lezer was ik daardoor eerlijk gezegd een beetje verrast. Ik verwachte eerder de ontrafeling van een interessante levensgeschiedenis vol verborgen geheimen of een heftige confrontatie tussen de drie totaal verschillende reisgenoten. Dat komt ook wel voorbij, maar speelt geen hoofdrol.
Ik twijfelde een beetje om hierboven de kwalificatie ‘feel-good’ te gebruiken, omdat die meestal niet op literatuur wordt geplakt. Branco & Julia heeft namelijk wel degelijk literaire kwaliteiten, zowel qua stijl, inhoud als structuur, al komt dat laatste naar mijn mening wat minder uit de verf. Zo komen in de roman drie flashforwards voor (in de proloog en de eerste hoofdstukken van deel 2) die elkaar deels overlappen, wat voor de spanningsopbouw m.i. best beperkt had kunnen blijven tot de proloog.
Al met al een prachtige roman, die ik dus met een heel goed gevoel heb gelezen.

Meer recensies van Dick van der Plas