Barokke pageturner

dionvanleeuwen 07 juli 2025
'De Longdrijfproef' van Tore Renberg is zo'n boek dat je òf volledig in zijn greep houdt, òf totaal niet. Hoewel het mijn eerste kennismaking met Renberg was, voelt deze historische roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, als een absoluut meesterwerk. We worden meegezogen in het Leipzig van 1681 en volgen een scala aan intrigerende personages: Anna Voigt, verdacht van zuigelingenmoord; de officier van justitie die haar wil vervolgen; de advocaat die haar bijstaat; haar wanhopige vader; gewetensvolle beulen; en, cruciaal, de medicus die de experimentele 'longdrijfproef' toepast in een poging Anna's onschuld te bewijzen.

De ingenieuze opbouw, waarbij elk hoofdstuk een ander personage en diens wel en wee belicht, maakt dit een ontzettend sterk en gelaagd boek. Ondanks de soms wat middeleeuwse en barokke stijl – denk aan de tussendoor geplaatste sonnetten en de schrijfstijl in bepaalde hoofdstukken – is 'De Longdrijfproef' een absolute pageturner. Het is een indrukwekkende leeservaring die je niet snel loslaat.

Meer recensies van dionvanleeuwen