Sterk begin, maar verliest zichzelf

dionvanleeuwen 07 juli 2025
'Ontevreden' van Beatriz Serrano is een boek dat zal resoneren met een hoop mensen en bol staat van herkenning. We volgen Marisa, een 'creative strategy manager' die haar werk, collega's en het aanstaande teambuildingsuitje haat. Haar dagen bestaan voornamelijk uit YouTube-video's, terwijl ze een façade ophoudt van drukke middenmanager. Deze scherpe en humoristische inkijk in de absurde kantoorwereld van vandaag de dag, waarin oppervlakkigheid troef is, zal veel mensen aanspreken die worstelen met de zoektocht naar zingeving in hun baan.

Beatriz Serrano heeft een vlotte pen en weet de donkere humor en herkenbare situaties perfect te vangen. De eerste driekwart van het boek is dan ook een genot om te lezen, vol met momenten die je doen glimlachen om de herkenbaarheid. Het is Marisa's cynisme en de treffende beschrijvingen van de loze kreten en verplichte gezelligheid op de werkvloer die het verhaal zo boeiend maken.

Helaas slaat het boek in het laatste kwart een onverwachte en enigszins teleurstellende weg in. De plot wordt hier zo surrealistisch en onrealistisch dat het afbreuk doet aan de geloofwaardige basis die eerder zo sterk was. Het voelt alsof de auteur, na een briljant begin, moeite had met het vinden van een passend einde. Ondanks deze kanttekening is 'Ontevreden' een aanrader voor iedereen die zich weleens heeft afgevraagd: is dit alles?

Meer recensies van dionvanleeuwen