No nonsens boek voor hardlooploefhebbers
Er staan 30 verhalen in dit boek uit het hardloopleven van Maarten van den Elzen. De eerste 16 verhalen zijn uit zijn leven bij defensie. Die verhalen klinken tamelijk macho maar omdat hij ieder verhaal afsluit met 'lessons learned' zijn ze niet niet vervelend. Er staan realistische tips in over loopopbouw en afvallen etc.
De andere verhalen gaan over zijn ervaringen als buddy van de blinde hardloper Jan en zijn veel boeiender. Ik ben dat zelf ook geweest maar ik had er nog niet in een boek over gelezen. Maarten beschrijft heel goed de mentale en fysieke uitdagingen ervan voor hemzelf als voor de blinde hardloper. De voorbereidingen en de deelname aan marathons in Rotterdam, Berlijn, New York en Japan smeden een hechte band en zijn een avontuur dat helaas niet 100% uitpakt. Ook daar zijn weer talloze lessen uit te leren.
Ik vind het een positief herkenbaar boek over hardlopen. Maarten schreef dit boek o.a. als belofte aan zijn blinde maatje Jan, van wie hij veel leerde over hardlopen en doorgaan in het leven als het niet zo uitpakt als je hoopt. Het hardlopen én het begeleiden maakte Jan, Maarten en mijzelf mij rijker.