Gevangen in het poolijs

een_kast_vol_boeken 19 februari 2026
Dit boek beschrijft de ontdekkingsreis van Adrien de Gerlache, een Belgische ontdekkingsreiziger uit de 19e eeuw. Een man wiens naam ik nog nooit gehoord had. Dat alleen al wekte mijn interesse.

In augustus 1897 vertrekt de Belgica vanuit Antwerpen over de Schelde richting de Zuidpool. Aan boord een mengelmoes van mensen vanuit allerlei landen: een aantal Belgen, maar ook Fransen, Noren, wat Polen, een Roemeen, noem maar op. Ook een aantal grote namen zoals dokter Frederick Cook en Roald Amundsen. Die grote verscheidenheid aan achtergronden zorgde ook meteen voor problemen: de taal. Het was nog niet zo in die tijd dat mensen andere talen spraken dan hun eigen, en dat maakte wel dat het moeizaam ging aan boord.

“Ik heb geen vertrouwen in het schip en ook niet in de kapitein die aardig toneel kan spelen, maar niet het grootste licht is,” ~Uit het dagboek van Antoni Dobrowski

Het begin van de reis verliep redelijk voorspoedig, maar na aankomst op de Antarctica, raakten ze vast in het ijs. En niet heel even, maar heel lang. Ze krijgen het zwaar te verduren.

Een ontzettend spannend en avontuurlijk verhaal, omlijst met leuke tekeningen. Ik was echt positief verrast over het verhaal en alle informatie die er in verwerkt zit. Ongeloofelijk dat ik nog nooit van De Gerlache had gehoord! Dit boek gaat in de schoolbibliotheek en komt perfect van pas bij het thema over ontdekkingsreizen.

Meer recensies van een_kast_vol_boeken