Bittere strijd

Bittere strijd is het tweede deel in de Zaanse cacaotrilogie van Jorinde Molenaar. Bittere strijd gaat verder waar Zoete overwinning eindigde. Noor en Hugo gaan trouwen en hebben, samen met de vader van Noor, de leiding over de cacaofabriek. Door allerlei tragedies in de familie blijft er van de eens zo krachtige Noor niet veel over. Ze kampt met depressies en lijkt daar niet uit te komen. Door een gebeurtenis in de fabriek is het voor Vera, die in Amsterdam werkt, noodzakelijk om naar Zaandam terug te keren en gaat zij uit zichzelf werken in de fabriek, want die moet door blijven draaien.

Het boek bestaat uit een 4-tal delen, waarbij telkens een sprong in de tijd wordt gemaakt. We leren hun dochter Vera kennen, net als haar vriendin Charlie en een gezamenlijke vriend van de meisjes, Ries. Korte hoofdstukken met datumaanduiding, verteld vanuit het gezichtspunt van telkens een van de hoofdpersonages wisselen elkaar af, waarbij soms een gebeurtenis vanuit meerdere personages wordt beschreven.

In de oorlogsjaren blijkt dat de personages met persoonlijke keuzes te maken krijgen, die niet altijd even goed uitpakken, zoals een relatie met een Duitser beginnen of juist voor het verzet gaan werken, vrijwillig naar Duitsland te vertrekken om daar te gaan werken of gedwongen worden dit te doen.

Het boek eindigt met een cliffhanger, wat zeer nieuwsgierig maakt naar het laatste deel van deze trilogie: Pure passie.

Net als ‘Zoete overwinning’ is ‘Bittere strijd’ een meeslepend verhaal, wat de tijdsgeest goed weergeeft, mede door het gebruik van woorden die in die periode ‘hip’ waren.

Dank aan Zin in Feelgood en LS Uitgeverij.

Meer recensies van Elsbeth Wijman-Stultiens