Prachtig debuut!

Via Ambo | Anthos en Zin in Feelgood kreeg ik de kans om het ebook van de nieuwe roman ‘Geschenk van de zee’ van de Britse schrijfster Julia Kelly, te lezen. Dit is haar debuutroman.

In ‘Geschenk van de zee’ volgen we het verhaal van Dorothy. Joseph en de inwoners van het vissersdorpje Skerry in Schotland. Dorothy komt als jong meisje aan in het dorp om er te gaan werken als onderwijzeres. Ze merkt al gauw dat het moeilijk is om als buitenstaander echt deel uit te kunnen maken van het dorp. Jaren later, in 1900 spoelt er na een storm op het strand een jongetje aan. Visser Joseph draagt het kind door het dorp naar het huis van de dominee. Hierdoor komen er herinneringen naar boven van jaren eerder. Toen liep Joseph ook door de straten van Skerry met een even oud kind in zijn armen, Dorothy’s kind. Het aangespoelde kind vertoont een grote gelijkenis met haar overleden zoon en dit zorgt voor verwarring bij zowel Dorothy als de dorpsbewoners. Door een sneeuwstorm raakt het dorp afgesloten van de buitenwereld en duurt het een tijdje voordat de ware identiteit van het kind bekend wordt. Dorothy mag voor het kind zorgen en kan hierdoor Joseph niet meer ontlopen, hoewel ze hem jaren op afstand heeft weten te houden.

Het verhaal wordt afwisselend verteld uit het heden en het verleden, vanuit het oogpunt van diverse personages. De korte hoofdstukken houden de vaart in het verhaal. De toon van het verhaal is filmisch, je ziet het verhaal zich voor je ogen ontvouwen.

Ook laat het verhaal zien dat het voor een buitenstaander moeilijk is om echt deel uit te maken van de gesloten gemeenschap, zelfs na vele jaren trouwe dienst als gerespecteerde onderwijzeres. Het verspreiden van geruchten en roddels maakt het onmogelijk dat er een liefde ontluikt en er pas na vele jaren geheimen worden onthuld.

Het is een mooi, maar tegelijkertijd tragisch verhaal, een echte aanrader!

Dank aan Ambo | Anthos en Zin in Feelgood.

Meer recensies van Elsbeth Wijman-Stultiens