Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Adembenemend in sfeer, maar vaak te traag

Enrika 01 maart 2026
"Het verbond van het water” is een ambitieus, meer-generatie-saga dat zich afspeelt in Zuid-India en de Thomas-christelijke gemeenschap in Kerala belicht, met een rijke historische achtergrond en veel aandacht voor sociale thema’s zoals geloof, kolonialisme en familiegeschiedenissen.

Toch voelde het voor mij te langdradig en omslachtig. Ik ben pas halverwege gekomen en vond dat de gedetailleerde medische beschrijvingen en uitgebreide karakterlijnen het tempo ernstig vertraagden. Het verhaal heeft prachtige momenten en indrukwekkende cultuurhistorische context, maar soms lijkt het meer te willen zijn dan de som van zijn delen. De uitwerking van het kastenstelsel en sociale ongelijkheid blijft oppervlakkig, terwijl het zoveel potentie heeft om dieper te graven.

Wat ik wél waardeer is hoe het boek me terugbracht naar mijn herinneringen aan Kerala en mijn kennis van de Thomas-christenen heeft verdiept — iets wat ik op mijn India-reizen
nooit echt heb meegekregen. De setting en sfeer zijn prachtig beschreven, en bepaalde personages blijven lang hangen.

Kortom: een boek met hoogtepunten, maar voor mij niet helemaal geslaagd in uitvoering — daarom 3 van de 5 sterren.

Meer recensies van Enrika