Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Fascinerende evolutiekroniek die wetenschap tot leven brengt

Enrika 01 maart 2026
Als wetenschapster en liefhebster van evolutiegeschiedenis vond ik Hoe we mensen werden een uitzonderlijk boeiend boek dat ik zonder twijfel 5 geef. Madelaine Böhme neemt de lezer mee op een ontdekkingsreis door miljoenen jaren van prehistorische geschiedenis, waarin de puzzelstukjes van onze menselijke oorsprong stuk voor stuk worden ontward — en soms ook opnieuw gerangschikt.

Wat dit boek voor mij echt bijzonder maakt, is niet alleen de rijkdom aan wetenschappelijke inzichten, maar vooral de manier waarop Böhme laat zien hoe wetenschap écht werkt: niet als een rechte lijn naar de waarheid, maar als een kronkelend pad vol vragen, fouten, herzieningen en verrassende vondsten. Dat voelde voor mij als een verademing in een tijd waarin wetenschap vaak als onfeilbaar wordt voorgesteld. Het verhaal leest bijna als een detective, waarin fossielen, contextuele informatie en onverwachte ontdekkingen met elkaar worden verbonden tot een coherent verhaal over wie wij zijn en waar we vandaan komen.

Böhme breekt met het klassieke beeld van “alleen Afrika als bakermat van de mensheid” en laat zien dat aanwijzingen voor vroege menselijke voorouders ook in Europa en elders gevonden worden — wat stof tot nadenken geeft over gevestigde ideeën.

De stijl is voor een populairwetenschappelijk werk uitstekend toegankelijk, zonder de complexiteit van het onderwerp te minimaliseren. Sommige gedeelten gaan diep de materie in en vereisen concentratie, maar dat draagt juist bij aan het gevoel dat je als lezer écht iets leert. De balans tussen historische context, wetenschappelijke diepgang en narratieve helderheid is knap gehouden.
Kortom: een boek dat wetenschap menselijk maakt, nieuwsgierig houdt en me opnieuw liet nadenken over onze plaats in de evolutionaire geschiedenis. Absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in biologie, evolutie en het proces van onderzoek zelf.

Meer recensies van Enrika