Het land van Onverwagt - Sergio Vyent

Evelien Evelien
17 mrt 2024

Allereerst Het land van Onverwagt is beslist geen saai boek waarin alleen maar allerlei feiten worden benoemd, het is geen verhalend boek, wel is het informatief. Ja het slavernijverleden komt zeker aan bod, maar ook de jeugd van Sergio wordt beschreven.

Toen in 2021 zijn biologische moeder in Paramaribo overleed, nam hij het vliegtuig naar Suriname om daar haar uitvaart te regelen.
“Jij bent er misschien niet voor mij geweest, maar ik ben er wel voor jou”.

Een hechte band met zijn ouders had Sergio niet. Zijn moeder is nooit een echte moeder voor hem geweest en zijn vader heeft hij praktisch nooit gezien. Zijn zus Eartha was de enige met wie hij een goede en hechte band had.

In Suriname ontmoette hij oa zijn oudtante en door de gesprekken die ze voerden, groeide het verlangen om meer te weten te komen over zijn voorouders. Niet zo zeer voor zichzelf maar vooral ook voor zijn kinderen, zodat zij zouden weten waar hun roots lagen.

Sergio neemt je mee naar Suriname om via Paramaribo en de Jodensavanne uiteindelijk uit te komen bij plantage Onverwagt. De plantage waar ooit zijn voorouders keihard moesten werken. De plantage die zijn voorouders na afschaffing van de slavernij in 1863, samen met andere families hebben gekocht. De plantage waarvan Sergio 5 hectare in zijn bezit heeft.

Het boek vertelt niet alleen over Sergio zijn zoektocht naar zijn roots, alsook over het koloniale verleden van Suriname.

Ook verschenen op Instagram:
@lientjes_boekenwereldje