Aanrader

FadiAnthonio 18 juni 2025
Waar gaat het boek over?
In Al het blauw van de hemel volgen we Émile, een jonge man van pas 26 jaar oud bij wie alzheimer wordt vastgesteld. In plaats van zich te laten opnemen in een kliniek, besluit hij zijn eigen pad te kiezen: hij plaatst een advertentie om een reisgenoot te vinden, om nog één keer volop te kunnen genieten van het leven. Die oproep wordt beantwoord door Joanne, een jonge vrouw met haar eigen rugzakje.

Samen stappen ze in een camper en vertrekken op een bijzondere reis door de natuur, maar vooral ook door hun innerlijke werelden. Onderweg groeien ze naar elkaar toe, leren ze loslaten, vasthouden en leven in het moment. Het verhaal gaat over afscheid nemen, liefde, vrijheid, angst, herinneringen en hoop – alles verpakt in een prachtige reis die je bijblijft.

Mijn mening:
Een bijzonder boek over een onderwerp dat je niet vaak tegenkomt: jonge mensen met alzheimer. Het verhaal van Émile raakt je, juist omdat hij ervoor kiest om niet te lijden, maar nog één keer te leven – écht te leven.

Van begin tot eind is dit een goed boek. Het is mooi geschreven, goed te volgen en ondanks de zware thematiek leest het prettig. Het raakt, het ontroert, en het zet aan tot nadenken. De reis die Émile en Joanne maken is niet alleen fysiek, maar vooral emotioneel enorm sterk uitgewerkt.

Ik snap helemaal waarom dit boek al weken hoog in de rankings staat. Het is intens, eerlijk en raakt je recht in het hart. Zeker een aanrader.

Mijn score: 4.7/5

Meer recensies van FadiAnthonio