Gruwelijk, spannend en leerzaam
Wat een goed boek. De genocide in Rwanda wordt uitgelicht en je krijgt een inkijk in wat daar allemaal gebeurd is. Vreselijk! Ik hou van boeken waarin een stukje geschiedenis is verwerkt en waarbij je weer met je neus op de feiten wordt gedrukt. Het is een ver van mijn bed show maar het leed dat mensen wordt aangedaan is van de hele wereld. Ook het verhaal hield me vast, ik kon niet stoppen met lezen. Ik zag voor me hoe die arme Akimana, nadat zo goed als haar hele familie werd vermoord, op de vlucht slaat en in een vluchtelingenkamp terecht komt. En daarna, als ze in het veilige Nederland is, blijkt dat deze traumatische ervaringen haar voor het leven getekend hebben en ze haar zoontje tegen het kwaad wil beschermen. De beelden die dit alles bij mij hebben opgeroepen zullen nog lang blijven hangen. De spanning blijft tot op het laatste moment en je vraagt je steeds af wat die arme Jamie toch allemaal boven het hoofd hangt. Waar heeft Akimana haar in meegesleept en hoe kan ze haar fout ooit nog goedmaken?
En dan volgt, als het verhaal ten einde is, nog een lijst met dictators en een brief aan Poetin. Indrukwekkend en prachtig verwoord. Ik kreeg er kippenvel van.