It ends with us recensie
It ends with is een roman over het hoofdpersonage Lily Bloom. Hier volgt een kleine samenvatting van het verhaal.
Na de begrafenis van Lily’s vader komt Lily chirurg Ryle Kincaid tegen en raken ze aan de praat. Ze klikken goed en vertrouwen elkaar. Zo vertellen ze elkaar de ‘’naakte waarheid’’.
Een half jaar later na een moeilijke periode verhuisd Lily naar Boston en opent daar haar eigen droom bloemenzaak. Hier leert ze Alyssa kennen die bij haar komt werken in de bloemenzaak. Ze krijgen een goede band met elkaar en worden beste vriendinnen. Hierdoor komt Lily erachter dat Alyssa de zus is van Ryle. Lily komt opnieuw in contact met Ryle en ze groeien steeds meer naar elkaar toe.
Op een avond dat Lily met haar moeder en Ryle uiteten gaat bij een restaurant genaamd ‘’Bibs’’ komt Lily plotseling haar oude jeugdliefde tegen Atlas. Vanaf dan kan Lily nergens anders meer aan denken. Ze leest dan ook vaak haar dagboek opnieuw en herleefd alle momenten uit het verleden die zij met Atlas heeft gehad en vindt de gevoelens voor hem terug.
Lily komt hierdoor in een moeilijke situatie met Ryle. Lily krijgt verder in het verhaal nog een duistere kant met Ryle en krijgt een belangrijke en moeilijke keuze aan het einde van het verhaal.
Thema en motieven
Het thema van het boek is duidelijk een Roman. Dit omdat je in het boek de twee liefdes verhalen van Lily ontdekt. Dit van haar jeugdliefde Atlas en de chirurg Ryle Kincaid. Ook komen er in het verhaal veel intieme en romantische stukken waardoor het een heel romantisch boek wordt.
In het boek zie je drie verschillende motieven;
1: Liefde, dit omdat een groot deel van het verhaal over de liefde gaat. Namelijk de liefde voor de chirurg Ryle Kincaid en de liefde voor de jeugdliefde Atlas. Het hele boek gaat dan ook over de keuzes die ze in de liefde maakt.
2: Herinneringen, dit omdat je veel dagboekfragmenten leest uit het dagboek van Lily over het verleden dat ze heeft meegemaakt met Atlas. Dit laat de herinneringen van Lily zien en wat voor gevoelens ze voor Atlas kreeg.
3. Keuzes, dit omdat Lily vaak in het verhaal keuzes moet maken. Bijvoorbeeld of ze de liefde voor Ryle kiest of de liefde voor Atlas. Ook omdat aan het einde van het verhaal Lily een belangrijke keuze moet maken na een moeilijke periode.
Personages, Perspectief, Ruimte en Tijd
De hoofdpersonage van het verhaal overduidelijk is Lily Bloom. Dit is een round character, omdat dit personage best complex is. Je leest het verhaal uit Lily haar ogen (de ik-perspectief) en hierdoor krijg je de gedachtes en gevoelens van Lily mee. Je kan je hierdoor je goed inleven in haar leven. Andere belangrijke round characters zijn Atlas en Ryle Kincaid, Omdat deze twee personages veel in het leven van Lily voorkomen en je hierdoor meer over ze te weten krijgt. Ze worden hierdoor steeds meer complex. Alyssa en de moeder van Lily Bloom zijn Flat characters, omdat je durende het verhaal bijna niks over hun te weten komt en ze dus minder complex zijn. Ze zijn minder belangrijk in het verhaal en komen minder voor.
De tijd van het verhaal verandert tussen tijds, omdat je soms het verhaal in het heden leest en soms je stukken van het dagboek van Lily leest. Dit gaat dan over het verleden met haar jeugdliefde Atlas. Je herleefd dan de herinneringen van Lily en zit dus in het verleden. De tijd verandert het hele verhaal tussen het dagboek en het heden.
De ruimte van het verhaal is de Stad Boston, omdat het verhaal zich hier afspeelt.
Het Boek heeft een romantische stijl, omdat er liefdesverhalen worden verteld en er intieme stukken in het boek bevinden.
Auteur
Het boek is geschreven door Colleen Hoover, 44 jaar uit de Verenigde Staten. In het boek schrijft ze veel heftige dingen. Zo schrijft ze over huiselijk geweld en verkrachting. Ze schrijft het op een bepaalde manier waardoor je helemaal in het boek wordt gezogen. Hierdoor wil je blijven lezen en krijg je het verhaal extra goed mee.
Het boek It ends with us is een bekend boek van haar mede door de app Tiktok. Ook heeft ze meerdere delen van dit boek gemaakt. Colleen Hoover schrijft haar boeken meestal in het genre Roman. Ze schrijft haar boeken voor de groep jongeren.
Eigen mening
Zelf vond ik het boek een heel leuk en fijn boek om te lezen en vloog ik er doorheen. Ik vond het verhaal sterk door de heftige stukken over bijvoorbeeld verkrachting en ik begreep het goed. Dat het in de ik-perspectief van geschreven vond ik erg fijn, omdat je dan je echt kon verdiepen in Lily haar verhaal. Hierdoor kon ik me ook goed inleven in Lily. Ik zou ook graag de andere delen van het boek willen lezen om te kijken waar het verhaal eindigt. Ik raad het boek zeker aan, maar dan moet je wel van romantische boeken houden. Anders is er een grote kans dat je dit boek waarschijnlijk niet zo leuk vindt.
Thema en motieven
In het boek zie je drie verschillende motieven;