De Nieuwe Michael Connelly stelt niet teleur!

Paquita 08 januari 2023
Waar in het verleden een boek over een van de hoofdpersonen van Michael Connelly (welke onderling bijna allemaal verbonden zijn, wat zijn boeken een extra dimensie geeft), begon in een heftige gewelddadige situatie, vinden we nu na de intro de - long time good cop - Harry Bosch, starend in de woestijn naar een wonderlijk bloemetje, dat groeit op een gedenkplaats van een ooit bruut vermoord gezin. Het onderzoek naar deze moord is vastgelopen. Hierbij speelt zeker, meer dan in Nederland, het systeem van o.a. politiek gekozen Officieren van Justitie ( aanklagers) een rol.
In zijn werkzame leven heeft onze man in L.A., Harry Bosch, beter gezegd Hieronymus Bosch, agent/inspecteur en voormalig privé- detective deze moord nooit kunnen oplossen.
Omdat zijn vak, het oplossen van Onoploste Misdaden, hem drijft, blijft hij na zijn, niet geheel vrijwillige pensionering, als vrijwilliger betrokken bij de LAPD : Los Angeles Police Department. Eerst in een andere unit, waarna Renée Ballard ten tonele verschijnt (The Late Show) die hij onbezoldigd meehielp met zijn grote ervaring en kennis van zaken om ernstige misdaden op te op te lossen (The Night Fire).
Naar mate Harry Bosch ouder wordt, worden de boeken over hem beter. Er komt een diepere laag bij. Zeer fraai verwoord door de schrijver. Reden ook waarom ik ze in het Engels lees.
Harry Bosch gaat als vrijwilliger aan de slag, onder de formele leiding van Renée Ballard, op zoek naar de oplossing van de moord op dit gezin. Ondertussen lost hij nog een andere oude moordzaak op, waarvan de stukjes LEGO weer schitterend in elkaar passen. Zo komt hij steeds dichter bij de ware moordenaar.
Wie de verfilming van deze boeken heeft gezien met Titus Wellinger, hóórt Harry Bosch zo praten!
De finale van het verhaal wordt in Miami georkerstreerd en met name op Key West, waar een zeer bijzondere sfeer heerst rond de zonsondergang en waar je als lezer verbijsterd kennis neemt van de confrontatie van Harry Bosch met de echte moordenaar, waarbij Harry zijn leven op het spel zet om achter de volledige waarheid te komen.
Als je dan als lezer al weet dat er in de toekomst zoiets gaat verschijnen als "Bosch's Legacy" houd je écht geen nagel meer over en kun je slapen wel vergeten.
Het mooie aan dit boek vind ik de steeds diepergaande keuze voor gerechtigheid, - desnoods achteraf - door Harry Bosch. Hij kiest steeds duidelijker voor de slachtoffers van misdaden waarvan de oplossing niet opportuun is. Gekleurde mensen, arme mensen, mensen aan de onderkant van de samenleving, en deze worden met een paar woorden en weinig zinnen krachtig neergezet.
De diepere gronden en waarden van Harry Bosch komen steeds meer bloot te liggen waarmee hij ook kwetsbaarder en menselijker wordt. En waarmee de serie over hem volkomen volwaardig wordt, van de Tunnelrat in Vietnam tot "Everybody Counts or Nobody Counts".

Meer recensies van Paquita