Een boek over boeken
Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, dit boek staat niet voor niets op de short list voor de Europese literatuurprijs. Die verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen.
Het boek is niet erg toegankelijk. Het bevat vele onmogelijk lange zinnen (die meestal wel goed lopen, daar niet van), met als gevolg dat ik toch regelmatig een zin meerdere keren moest lezen om hem helemaal te begrijpen. Verder stonden er voor mij veel onbekende woorden in. Nu wil ik niet beweren dat ik heel veel moeilijke woorden beheers, maar gezien de honderden boeken die ik al gelezen heb is mijn woordenschat toch minstens bovengemiddeld. In de leesclub discussie heb ik de schrijfstijl vergeleken met de speech van Thierry Baudet na de Tweede Kamer verkiezingen, en dan met name door het gebruik van moeilijke niet gangbare woorden en het gebruik van lange zinnen. Het belangrijkste thema was de liefde voor boeken. Dat op zich is een schitterend thema voor ons boekenliefhebbers. Echter die liefde werd wel op een bijzondere manier verwoord. Zo werd er een hoofdstuk geweid aan een boekenliefhebber die een complete bibliotheek aan het inrichten was met duizenden boeken. Het bleek, nadat de verzameling compleet was, te gaan om uitsluiten blanco boeken.
Het positieve van het boek is wel dat het zich uitstekend leent om in een leesclub over van gedachten te wisselen. Dat werd in deze leesclub ook wel gedaan, zij het niet heel erg flitsend.
Een woord van dank aan Hebban en de uitgever Koppernik.
Het boek krijgt 3 sterren van mij.