Meeslepend verhaal, soms te surrealistisch, maar mooi plot
Dit boek is een hele dikke pil met verschillende gezichten. Het leest voor een groot deel als een slow reader. Er ontvouwt zich een mysterieus en spannend verhaal over de slapeloosheid van de sympathieke hoofdpersoon Ralph Roberts. Ralph krijgt door zijn slaapgebrek steeds meer waanbeelden, hij gaat dingen zien die anderen niet zien. Hij kan dan nog niet alles plaatsen, maar zijn stad is het toneel voor grotere krachten. Krachten die gaan over de dood, een noodlottige, vroegtijdige dood en of je die levensloop kan beïnvloeden. Dat is een fascinerend uitgangspunt. Langzaam aan wordt Ralph hierin betrokken en blijkt hij onderdeel te zijn van een groot kosmisch conflict. Dat is ook waar het verhaal iets over de helft omslaat en het bol staat van bovennatuurlijke gebeurtenissen. Het wordt dan soms wel wat abstract. Rond driekwart moest ik me er een beetje doorheen worstelen en werd het soms te surrealistisch. Maar even doorzetten en je wordt ruimschoots beloond! Want na de finale volgt er een uitgebreide epiloog. Veel puzzelstukjes vallen dan alsnog op hun plek en het boek kent daardoor een prachtig eind. Niet Kings makkelijkste boek, maar wel fascinerend. Ik geef het 3,5 ster.