Meeslepende roman, met vleugje thriller

Gerben H 11 augustus 2025
King heeft vele kanten en met Joyland laat hij er een zien die je minder vaak van hem leest. Verwacht dus geen horror. Joyland is een roman met een vleugje thriller. Het lijkt qua vertelvorm en beschouwing op The Green Mile. Devin vertelt zijn verhaal van 40 jaar geleden en kijkt terug op zijn jeugd, waarin liefdesverdriet een grote rol speelt. Als jongere van 21 gaat hij de zomer werken in het pretpark Joyland. Dat heeft op meerdere vlakken ingrijpende gevolgen voor hem en anderen. Hoewel het leest als een roman, is er toch die onderhuidse spanning aanwezig zoals we van King kennen. Devin raakt verwikkeld in een oude moordzaak, terwijl hij ook worstel met zichzelf. Daarnaast maakt hij kennis met een ziek jongetje en zijn moeder. Die spelen een grote rol in de spannende climax. Het is niet zo'n dik boek en je leest het in een paar avonden uit. Maar het voelt niet als een tussendoortje. Daarvoor is het verhaal te mooi en aangrijpend.

Meer recensies van Gerben H