Interessante en vlotte geschiedenisles
'Tijd om opnieuw te beginnen' is het 2de deel van de Duitse trilogie 'De nieuwe tijd' van Carmen Korn. Bij het 1ste deel was het soms wel doorzetten maar het vervolg leest zo vlot dat je voortdurend wil verder lezen.
We ontmoeten opnieuw de 4 vriendinnen Henny, Käthe, Lina & Ida, die hun leven opnieuw proberen op te nemen in de naoorlogse jaren, wat toch wel niet makkelijk is. Hun families breiden uit met kinderen en kleinkinderen, die ook weer hun problemen krijgen.
Interessant vond ik wel dat niet altijd de Duitse maar ook de wereldgebeurtenissen voorbijraast maar op zo'n eenvoudige manier dat het absoluut niet verveelt. De auteur brengt ook de muziek- en literatuurgeschiedenis onder de aandacht, leuk om zoveel toch weer te herkennen. Soms kon het iets minder uitvoerig verteld worden, maar het kwam alleszins minder langdradig over dan het 1ste deel.
Zeker het lezen waard is de woordenlijst op het einde van het boek. Zo leer je nog wat meer over bepaalde instellingen, gebouwen, musici e.d. die in het boek aan bod kwamen.
Dit boek begint in 1949 en eindigt 20 jaar later. Ik ga alleszins onmiddellijk door met het laatste deel!