LEES MEER ONZIN!

HeavenLeighBooks 09 oktober 2025
“Getsie, mijn wraak is zoet en stinkt naar vis” is een nieuw deel uit de LEES MEER ONZIN reeks, uitgegeven bij uitgeverij blauw gras. Dit boek kun je niet lezen zonder te lachen, het is echt over de top grappig. Voor kinderen, maar ik heb er als ouder zelf ook kostelijk om moeten lachen. Bij kinderen die niet enorm dol zijn op lezen, zal dit boek absoluut in de smaak gaan vallen. Is dat niet wat het allerbelangrijkste is? Kinderen plezier laten beleven aan lezen, daar heb je echt boeken zoals deze voor nodig. Het verhaal is grappig, hilarisch, grappig, meeslepend en grappig (zei ik al grappig?). Het boek zit bomvol met grote en kleien illustraties, het laat je gegarandeerd hardop lachen en er zijn zelfs kleine stukjes in stripvorm toegevoegd. Voordat je gaat beginnen met lezen moet je wel weten dat het geen liefelijk en schattig verhaaltje is, het is soms wel wat grof (iets met territorium afbakenen met pies en pindakaas op een stopcontact smeren enz.), daar moet je wel tegen kunnen. Dat is ook de reden dat kinderen elkaar zullen aanstoten tijdens het lezen en zeggen: ken je dit boek al? MOET je echt lezen.

Als ouders iets fout doen, geven ze hun kinderen de schuld. Als kinderen iets fout doen, geven ze hun huisdier(en) de schuld. De kat van baasje Siemen is het zat. Hij heet eigenlijk schattebout-Ronaldo, maar iedereen noemt hem Getsie. Samen met twee bevriende honden en een dode, vliegende muis vormt hij een bende om wraak te nemen. Pas maar op Siemen! Getsie is alleen geen ster in het uitvoeren van zijn gesmede plannen, het blijft steeds maar mislukken. Ondertussen blijft hij zelf steeds maar het slachtoffer van zijn eigen wraak. Alles in dit boek is verzonnen om de lezer te laten lachen. Het is pure onzin, maar juist dat maakt het zo grappig. De tekst van Sophie Souid sluit perfect aan op de grote hoeveelheid illustraties van Thomas Hjorthaab. In Denemarken kreeg dit boek al allerlei prijzen, het heeft daar inmiddels al vijf vervolgdelen en hopelijk worden deze ook allemaal vertaald naar het Nederlands. Wij zijn hier thuis in elk geval absoluut fan!

Meer recensies van HeavenLeighBooks

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!