Recensie Het drijvende koninkrijk
Ik ben op 2/3 van het boek, dus kan wel vast een reactie geven. Het boek leest goed weg, toch scheelt er wel wat aan. Het is al veel vaker gezegd, Theroux praat denigrerend over de Britten en hun land. En dat vind ik eigenlijk ook. Hij vraagt de mensen het hemd van het lijf en vindt het dan raar dat ze een beetje gesloten kunnen zijn. En wanneer iemand hém wat vraagt, kan hij ineens glashard liegen en blijkt dat hij helemaal geen respect heeft voor hen; het zouden immers toch oliedomme mensen zijn die er niks van begrijpen. Ontzettend arrogant, dat irriteert het hele boek lang. Toch lees ik verder, ik wilde het boek namelijk lezen terwijl ook ik een deel van de kust van Schotland aan het bewandelen was, ik ben dus best geïnteresseerd in wat hij te zeggen heeft. Ook leest het als een trein. Maar, zoals gezegd, hij mag best wat aan zijn gedrag doen. Ook neemt hij zich voor mooie bezienswaardigheden als kastelen over te slaan, hij ziet liever de lelijke en saaie kant van het land... maar klagen doet hij er vervolgens wel over! Nee, geen sympathieke schrijver! (ik lees overigens de Engelse versie, The Kingdom by the sea) PS: het deel over Schotland, verderop in het boek, is wel helemaal top!