Hoe een onveilige jeugd kan doorwerken in het heden

HedwigMeesters 02 juli 2024 Auteur
Na de scheiding van haar ouders krijgt Nadia’s moeder Gerda een nieuwe vriend: Isak. Nadia is dan tien jaar oud. Al snel blijkt Isak een manipulatieve man die geen enkel oog heeft voor het welzijn van zowel Gerda als Nadia. Hij laat geen kans onbenut om hen het leven zuur te maken. Nadia durft niets te zeggen, bang dat hij haar straft. Wat hij ook zonder aanleiding doet.
Gerda wil alles doen (of laten) om ervoor te zorgen dat Isak blijft, wat ten koste gaat van het welzijn van zichzelf en Nadia. Marcel, Nadia's jongere broertje, krijgt weinig te verduren van Isak. Wanneer Nadia bijna vijftig is, wordt het zorgen voor iedereen behalve zichzelf haar te veel. Nadia is mantelzorger voor haar ernstig zieke moeder. Ze voelt boosheid voor de veeleisende Gerda, maar uit deze gevoelens niet. Ze zou zich alleen maar schuldig voelen.

Het boek geeft de lezer inzicht in hoe een onveilige jeugd kan doorwerken in het heden. Het is glashelder wat een manipulatieve stiefvader met voortdurende dreiging en vernedering doet met het zelfvertrouwen van een kind en ook dat de willoze inschikkelijkheid van moeder Gerda tot hetzelfde patroon bij dochter Nadia leidt. Verder lijkt het vader Joost niet uit te maken óf en hoe vaak hij contact heeft met zijn kinderen. Zelfs broertje Marcel laat het geregeld afweten. Geen wonder dat in Nadia’s jeugd aan geen van de basisbehoeften is voldaan en ze de pleaser wordt die het iedereen naar de zin wil maken, behalve zichzelf. Ik denk dat dit de reden is dat heftige confrontaties tussen moeder en jonge Nadia uitblijven. Nadia vreest dat Gerda alles door brieft aan Isak. Ze laat het helemaal uit haar hoofd om tegen Isak in te gaan, bang voor de gevolgen. Ook in het heden, wanneer Isak uit beeld is, blijven boze aanvaringen tussen Nadia en Gerda uit. Het is een ingesleten patroon.

Gerda en Nadia komen goed uit de verf. Marcel komt voor mij te weinig aan bod. Ik had o.a. willen weten wat de opvoeding met hem heeft gedaan en waarom hij geen mantelzorger is voor zijn moeder. Ook schetst het boek een oppervlakkig beeld van Isak en Joost. Het taalgebruik is over het algemeen soepel, waardoor het boek makkelijk leesbaar is. Maar vaak moest ik mij door overbodige details worstelen. Er wordt te veel verteld en te weinig getoond. Of er wordt iets uitgelegd wat de lezer zelf kan opmaken uit eerdere tekst.
De hoofdstukken van En nu Ik spelen zich afwisselend af in het heden en het verleden. Het zou duidelijker zijn wanneer de hoofdstukken die zich in het verleden afspelen (aangegeven met: ‘toen’) de leeftijd van Nadia zouden hebben.

Meer recensies van HedwigMeesters