Spannend en geweldige personages

Heidi 09 september 2025
Jens Henrik Jensen (1963) werkte 25 jaar als journalist, was redacteur en is sinds 1997 thrillerauteur. Zijn definitieve doorbraak kwam in 2012 met De hondenmoorden, het eerste deel in de nu voorlopige zesdelige Oxen-thrillerserie, maar hij zou aan een 7e bezig zijn. Zijn boeken verschijnen in verschillende landen.

Oorspronkelijk zou de auteur een trilogie schrijven rond Niels Oxen maar hij was nog niet klaar met hem en daar kunnen we niet rouwig om zijn. Oxen is een ijzersterk maar getraumatiseerd personage dat doorheen de verschillende boeken geëvolueerd is. Maar ook Margrethe Franck is zo een figuur waarmee de lezer goed uit de voeten kan, net zoals Axel Mossman. In het vorige boek werd Sally Finnsen geïntroduceerd en zij vormt in dit boek samen met Oxen en Franck een trio in het onderzoek. Het voordeel van een serie is zeker dat je de ontwikkeling kan volgen en omdat je de personages al kent, hoef je als lezer niet van nul te beginnen om in het verhaal te komen. Er nog even bij zeggen dat dit boek inhoudelijk een duidelijk vervolg is op het vorige, Gladiator en het is dus aan te raden om dat toch al zeker gelezen te hebben, maar vanaf boek 1 beginnen heeft uiteraard de voorkeur.

Jens Henrik Jensen heeft er weer een heel erg interessant verhaal van gemaakt dat ook nog eens heel wat actie bevat en spannend is. Er lijken zich wat afzonderlijke ontwikkelingen voor te doen in het verhaal maar hoe kan het ook anders dan dat ze uiteindelijk wel ergens samenkomen. Het trio heeft enorm weinig of zelfs zo goed als geen aanknopingspunten in hun onderzoek en dan worden ze daarbij nog eens goed tegengewerkt en het is hun zelfs niet duidelijk door wie. De auteur heeft er dan toch enkele toevalligheden in moeten verwerken maar dit zorgde ook voor verrassende plotwendingen. Vooral Axel Mossman zorgt weer voor enkele verrassende noten en zelfs zo dat hij zijn geloofwaardigheid dreigt te verliezen bij Oxen en vooral Margrethe Franck. En het nieuwe personage Sally Finnsen is duidelijk een grote aanwinst.

Pelgrim is een meer dan goed vervolg in de Oxen-serie met een plot om U tegen te zeggen. Spannend, verrassend, actie en geweldige personages en de auteur snijdt ook nog wat maatschappelijk relevante thema's aan en heeft zich laten inspireren door enkele historische feiten. Hopelijk moeten we niet te lang wachten op nummer 7.

Meer recensies van Heidi