Goed geschreven maar lastig uit te lezen boek

Heidi 25 december 2025
Barbara Kingsolver (Annapolis, Maryland, 1955) groeide op in het landelijke Kentucky waar ze een diepe waardering ontwikkelde voor de natuur en wat zich vertaalt in haar boeken die vaak ecologische thema's bevatten maar ook sociale thema's. Kingsolver behaalde graden in biologie, ecologie en evolutionaire biologie aan de DePauw University en de University of Arizona. Ze woonde zowat over de hele wereld voor ze zich weer in Amerika vestigde. Ze is schrijver, essayist en dichter en haar werk wordt in vele talen vertaald en bekroond. Haar eerste boek verscheen in 1988 en haar bekendste boek The Poisonwood Bible (1998) werd genomineerd voor de Pulitzer Prize en in 2023 ontving ze dan deze prijs voor Demon Copperhead. Kingsolver is ook actief als milieuactiviste.

In Demon Copperhead vertelt Damon Fields zijn eigen levensverhaal te beginnen bij zijn geboorte en dat was meteen een binnenkomer voor het boek, het beloofde een humorvol verhaal te worden en dat was het zeker. Nochtans was het inhoudelijk totaal geen vrolijk boek, integendeel, het was ellende troef. Kingsolver heeft de problematiek van verslavingen en achtergestelde buurten en gezinnen zeer scherp weten te treffen. En al wat er mis kan lopen in een leven van bij de geboorte en daarvóór heeft ze op een schitterende manier beschreven waardoor je het begrijpt, haar vertelling is extreem realistisch en echt, de personages maar ook de buurt komen helemaal tot leven. Fantastisch gedaan.

En toch kon ik niet goed verder komen in het boek en was het lastig, zelfs zeer lastig om het uitgelezen te krijgen. De reden is waarschijnlijk dat het boek voor mij niet echt een verhaal had dat ergens naartoe ging en dat was voor mij een groot minpunt. De vertelling op zich was goed maar bleef ook teveel hangen op hetzelfde, steeds maar variaties op dezelfde problemen en situaties. En door de manier van vertellen, door de ogen en reflecties van het hoofdpersonage zelf, klonk het afstandelijk alsof hij van bovenaf op het gebeuren neerkeek en er zelf niet bij betrokken was, laat staan dat de lezer zich betrokken voelde.

Demon Copperhead is in feite een erg goed boek, goed en realistisch geschreven en over een interessant en aangrijpend thema. Maar het was gewoon geen boek voor mij doordat het vaak in de herhaling ging en langdradig was maar vooral omdat er geen verhaal in zat dat ergens naartoe ging. Voor het boek zit ik op twee sterren maar toch een derde ster omdat het wel fantastisch goed geschreven is.

Meer recensies van Heidi