Advertentie

De achtste reeds in Serie Q van de hand van Jussi Adler-Olsen. Afdeling Q is een sectie binnen de Deense politie die gehuisvest is in de kelder en onopgeloste zaken voor zijn rekening neemt. Het is toch wel een speciale afdeling, eigenwijs en bevolkt met kleurrijke figuren. In dit boek leren we eindelijk Assad kennen en Rose doet na twee jaar terug haar intrede, ze komt haar inzinking te boven.
In de vorige boeken was er heel wat humor binnen afdeling Q, maar nu is het bittere ernst. Assad en Mørck spelen op verplaatsing terwijl Rose en Gordon het thuisfront bewaken. Twee verhaallijnen dus die elk hun eigen lijn volgen en naast elkaar lopen ook al hebben ze hetzelfde raakpunt, slachtoffer 2117, een verdronken vluchtelinge die op weg was naar een ander leven. Het verhaal rond Alexander, de gestoorde jongen is wat kleiner maar het proces om de jongen op te sporen is boeiend om te volgen, een race tegen de klok.
Het hoofdverhaal legt dus meer gewicht in de schaal. Er is vooreerst het vluchtelingen thema, mensen die vaak in kleine gammele bootjes het westen proberen te bereiken op zoek naar een ander en beter leven, op de vlucht omdat ze het anders niet zullen overleven. De Spaanse journalist Joan staat ook al op een keerpunt in zijn leven, hij zit volledig aan de grond en probeert te overleven. Hij tracht dit te doen door een reportage te maken over de aangespoelde vluchtelingen en schrijft het artikel dat het keerpunt blijkt te zijn, slachtoffer 2117.
Het kat en muisspel dat dan begint, raakt Assad tot in het diepst van zijn ziel en daarmee ook de rest van het team. Er blijkt een heel verhaal te zitten achter slachtoffer 2117, Assad kan niet anders dan er volledig voor gaan, gelukkig met de hulp van Mørck, het wordt ook al een race tegen de klok.
Luchtig is dit boek minder dan de vorige van Adler-Olsen, humor ontbreekt, maar diepgang heeft het des te meer. Vluchtelingen, terrorisme, thema's die de laatste jaren wel heel erg hot zijn en hier in een super spannend verhaal verwerkt zijn. Serie Q heeft er weer een heel erg goed deel bij.

Reacties op: Minder luchtig

634
Slachtoffer 2117 - Jussi Adler-Olsen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners