Advertentie

Febe reist naar Rome om een brief van Paulus aan de christenen aldaar te overhandigen. Ze verblijft bij tentenmakers Prisca en Aquila, bij wie ook andere christenen vaak samen komen. Maar de brief is niet haar enige reden om naar Rome te gaan.

Met veel passie schrijft de Engelse Paula Gooder over het leven van Febe in de tijd van Paulus. Het verhaal is Bijbelse fictie, maar meer nog een theologische vertelling over het leven van de eerste christenen in Rome. Febe wordt één keer genoemd in de Bijbel. De rest is interpretatie en fictie. Van een naam alleen is al veel af te leiden. Febe betekent lichtend. Het is een naam uit de Griekse mythologie. Daardoor vermoedt men dat ze een vrijgelaten slavin was. Maar Paulus noemt haar diaken en weldoener. Zo werd de fantasie van de schrijfster geprikkeld. Paulus vraagt de Romeinse christenen haar te helpen wanneer ze ergens hulp voor nodig heeft. Ook dat riep vragen op over welke hulp ze dan nodig zou hebben gehad. Paula Gooder gebruikte haar eigen voorstellingsvermogen en wetenschappelijke kennis bij de invulling daarvan. Achterin het boek worden haar keuzes uitgelegd en achtergrondinformatie gegeven over de gebruiken en gewoontes van die tijd.

De boodschap van Paulus was wereldschokkend. De nieuwgelovigen hadden misschien de verhalen gehoord over het leven en sterven van Jezus, maar Paulus voegt er aan toe hoe dit invloed heeft op hun eigen leven. Ook in die tijd werd er al druk gediscussieerd over zijn brieven. De schrijfster heeft rond één Bijbeltekst een onderhoudend en intrigerend verhaal bedacht. Er komen veel mooie lessen in voor, bijvoorbeeld over vergeving. Voor de liefhebbers van Bijbels-historische verhalen is dit boek zeker een aanrader.

Reacties op: Het leven van de eerste christenen in Rome