Feelgood met diepgang
“Hij zou het zijn familie vanavond vertellen. Na de bruiloft. Voordat hij zichzelf zou aangeven bij de politie.”
Na deze pakkende openingszinnen wordt de lezer meteen nieuwsgierig naar het verhaal van Beckett Walker. Uit eerdere boeken weten we dat hij al jaren niet in Maple Valley is geweest. Nu keert hij terug voor een bruiloft en daarmee neemt hij een groot risico. Ook Kit is na lange tijd teruggekomen voor de trouwerij. Maar bij thuiskomst ontdekt ze dat het slecht gaat met de appelboomgaard en dat haar broer Lucas die de leiding over de boomgaard heeft, verdwenen is. Ze neemt de taak op zich om, met alles wat ze in zich heeft, voor de door haar geliefde boomgaard van haar overleden opa te zorgen. Wat ik heel origineel bedacht vind en ook hoe Beckett daarin een rol gaat spelen.
In het verleden waren Beckett en Kit vrienden en hoewel er veel gebeurd is dat tussen hen in staat, voelen ze nog steeds een band met elkaar. Maar de rusteloze Beckett wil niet blijven in Maple Valley. Hij is onderweg naar een carrière waarvan hij denkt dat zijn vader hem dan zal respecteren en hij ziet niet wat hij al heeft. Ook de vastberaden Kit worstelt met haar vader, die altijd afwezig is en andere plannen met de boomgaard heeft. Mooi verweven in het verhaal is dat God, onze Vader, ons nooit loslaat.
Het is geen verhaal waarvan je vooraf al uitgestippeld hebt hoe het zal aflopen. Je leeft mee met de interne strijd of er meer in zit voor Kit en Beckett dan vriendschap. Ondertussen lezen we over de gemeenschapszin van het stadje, over de stille en onmisbare kracht Willa en over de andere leden van de familie Walker. In de volgende roman speelt Reagan de hoofdrol.
Na al die tijd is een goed uitgewerkt, soepel lezend verhaal met levensechte personages. Het boek leest als een feelgood maar heeft absoluut diepgang.