Advertentie

Op de vlakte der slangen.

De bekende Amerikaanse romanschrijver Paul Theroux reist langs de grens tussen de VS en Mexico en vervolgt zijn roadtrip in de binnenlanden van Mexico. Hij leert de lezer een rijke, complexe cultuur te ontdekken, gevormd door tijdloze tradities en de huidige economische realiteit.
In het eerste deel van het boek beschrijft Theroux met analytische nauwkeurigheid de heersende ellende veroorzaakt door de maffia en drugskartels die Mexico in hun greep houden. Indrukwekkend illustreert Theroux de ontstane situatie met meerdere gruwelijke gebeurtenissen.
Hij maakt een rijke schildering van het Mexicaanse leven, van het proeven van traditionele zelf gebrouwen mescal tot het ontmoeten van Francisco Toledo, de grootste levende kunstenaar van Mexico, en tot een ontmoeting met de geheimzinnige rebellenleider van de Zapatistas in Chiapas.
Zoals hij deed in “Deep South: Four Seasons on Back Roads” ontmoet Theroux vele migranten - tiener Daneris, op de vlucht voor bendes uit Honduras, Norma van middelbare leeftijd uit Oaxaca, en verscheurde familieleden aan beide kanten van de grens; hij kijkt naar Maria, een moeder van drie kinderen, stilletjes biddend voor een maaltijd in een Nogales-opvanghuis .Theroux neemt de lezers mee door de staten Oaxaca en Chiapas. Hij beschrijft het trauma van de armoede in Oaxaca, waar het inkomen per hoofd van de bevolking vergelijkbaar is met Bangladesh of Kenia, en hij minimaliseert de gevaren niet voor de migranten uit Mexico en Midden-Amerika die de VS willen binnenkomen. In het afgelopen decennium zijn 120.000 migranten onderweg verdwenen, vermoord of bezweken door dorst en honger.
De titel van zijn boek is ontleend aan de plaats Coixtlahuaca – de inheemse benaming voor “De vlakte der slangen” – waar hij door een inwoner naartoe werd gebracht.
Het boek is zeker het lezen waard vanwege de vele imponerende beschrijvingen van de Mexicaanse cultuur.

Hugo Loyens
Trotamundos

Reacties op: Mexico met Paul Theroux

19
Op de vlakte der slangen - Paul Theroux
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners