Aanrader. Dit is wat voor mij geschiedschrijving moet zijn.
Het leven en werk van Greet Hofman heeft veel turbulentie, en een grote maatschappelijke onrust en polarisatie gegeven in haar tijd en ook daarna.
Han van Bree beschrijft haar leven in de context van de tijd op een uiterst genuanceerde wijze. Hij doet recht aan de gelaagdheid van de mens, die zich ontwikkelt in de tijd. Geen stereotype beelden, maar een beschrijving van een vrouw in haar tijd.
Ikzelf had een vaag beeld van Greet Hofmans als gebedsgenezeres en bedreiger van het koningshuis. Dit bleek al snel een fout beeld te zijn. Han van Bree heeft me meegenomen in de tijd, heeft me vooroordelen laten zien in haar tijd, en ook bij mezelf. Hoe deze stereotypering kon ontstaan, de mechanismen hierin, maken duidelijk hoe subjectief geschiedschrijving is. Greet Hofmans was geen duivel en geen engel, ze was een mens, een mens die veel betekend heeft op persoonlijk en maatschappelijk vlak. En mensen geraakt heeft in hun zekerheden en onzekerheden, wat vaak niet makkelijk was en ook geleid heeft tot vuilspuiterij. Iemand die luisterde met aandacht, is de kern die naar voren komt.
Han van Bree beschrijft het leven van Greet Hofmans op een uiterst genuanceerde wijze met gedegen onderzoek en een open blik.
Absolute aanrader!
Absolute aanrader!