Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een boek voor wereldverbeteraars, scienfiction liefhebbers en waarheidzoekers.

Ibolya Moor 29 mei 2020 Auteur
Het laatste testament van Han Peeters

Het laatste testament is een bundeling van drie boeken dat over een nieuwe wereldorde gaat. Han Peeters is een auteur die zijn boeken zelf publiceert en heeft al een reeks boeken geschreven over bijzondere en niet alledaagse onderwerpen. In Het laatste testament combineert hij Griekse mythologie, religie, geschiedenis, avontuur, cultuur en een beetje science fiction. Dat maakt het boek moeilijk in een bepaald genre in te delen.

In deel 1 gaat het vooral over het ontdekken en opzetten van een nieuwe utopische wereld. De ontdekkingen die gedaan worden zijn doorspekt van de Griekse mythologie en lopen parallel met de verhalen in de Bijbel. Deze nieuwe wereld wordt op een zeer makkelijke manier geïntroduceerd, waardoor het een beetje onrealistisch wordt. In ieder geval heeft Han Peeters met dit boek duidelijk een boodschap te brengen en heeft hij hier een idee uitgewerkt. De schrijfstijl is een erg opsommend, narratieve, en dat is jammer, want daarmee heeft hij zichzelf en het verhaal tekortgedaan. Het verhaal op zich is namelijk erg boeiend en had nog pakkender kunnen worden als het op een andere manier geschreven was. Nu lees je het boek meer van een afstandje en maken de vele lange te gedetailleerde beschrijvingen van sommige acties die dat niet nodig hadden tegenover de te korte uitleg hoe dingen voor elkaar kwamen dat het verhaal niet in verhouding was. (net zoals deze zin) Ook was de verhouding tussen het verhaal en het einde zoek. Een lang verhaal met een pats boem einde waarin alles opgelost was. De korte hoofdstukken waarin veel gebeurt houden wel de vaart in het boek waardoor je toch makkelijk door de dikke pil heen leest.

Deel 2 is een vervolg op het eerste deel en je merkt dat dit boek als los deel is geschreven en nu samengebundeld is. Er worden een aantal zaken herhaald, maar echt storend is dat niet. Het is veel in grovere taal geschreven en er worden te veel onderwerpen in rap tempo uitgelegd. Het zijn interessante wetenswaardigheden, maar het verhaal heeft door de uitgebreide uitleg eronder te lijden. Idem door het staccato opdissen van gebeurtenissen en het gebrek aan beschrijvende emoties. Toch pakt het verhaal je wel, omdat het zoveel interessante dingen beschrijft waardoor je bij jezelf gaat afvragen wat ervan waar is of wat aan de geest van de auteur is ontsproten. In het boek beschrijft hij een wereld wat erg lijkt op een Communistische totalitaire staat met alle science fiction-achtige technische mogelijkheden die naar alle waarschijnlijkheid binnenkort ook door de mensheid gebruikt kunnen worden. Een verwijzing met samenwerking met Aliens waardoor er vrede op aarde kan worden gerealiseerd. Ook hier is weer sprake van een pats boem einde. Iets dat als kenmerkend voor Han Peeters kan worden genoemd.

Deel 3 speelt zich op een andere planeet af waar de hoofdpersonen met een enorme hoeveelheid problemen te maken krijgen. In dit deel mis je al gauw de rode draad en verbinding met deel 1 en 2. Het verhaal speelt zich weer in hoog tempo af en veel problemen worden zo makkelijk opgelost dat het niet meer zo geloofwaardig overkomt. Ook zijn er ook nog losse eindjes, maar als het goed is worden deze in de delen hierna opgepakt. Het boek heeft een hoog science fiction gehalte en het is een waar genoegen om het te lezen als je daarvan houdt. Ook hierin is de niet mis te verstane boodschap voor wereldvrede van de auteur duidelijk te herkennen. De hoofdstukken zijn langer dan in het eerste deel en er komen meer dialogen in dit deel voor wat het stuk menselijker maakt. Anderzijds gaan de hoofdpersonen maar door met een ongelooflijke energie waar nooit een einde aan komt, ze zijn nooit moe, ziek of gefrustreerd, wat het voor mij weer onwerkelijk maakt. Aandachtspuntje is om meer witregels toe te passen, want af en toe veranderen de locatie en tijd in een zin.

Conclusie: een niet alledaags spannend boek dat science fiction en thrillerelementen bevat. Het heeft een diepere laag die je in het boek zult herkennen als je van geschiedenis, mythologie, religie, cultuur en avontuur houdt. Het is een dikke pil, maar het leest vlot. Als je het uit hebt zal je doordat er nog veel problemen niet opgelost zijn verlangen naar een vervolg. Gelukkig is Han Peeters daarmee bezig.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ibolya Moor

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.