De levenslange zoektocht van Ernst Coltersteen

IgorFreeke 31 augustus 2025
zoektocht naar de zin van het leven, geluk en de beste manier om te leven, maar dit boek maakt het wel heel expliciet. Echter zonder dat het nihilistisch of oppervlakkig wordt: Schröder weet er continu de vaart en de spanning in te houden.

Hoofdpersoon Ernst wordt rond het einde van de Tweede Wereldoorlog ‘in schande‘ geboren met een onvindbaar geachte soldaat als vader en een tamelijk neurotische moeder. Dit tekent Ernst’s jeugd in een het slaperige provinciestadje A***, waar hij opgroeit als buitenstaander, en vlak voor zijn gymnasiumexamen de benen neemt naar Duitsland om daar onder te duiken in het opkomend links-radicale milieu. Ook daar blijft Ernst buitenstaander, en dat zal hij gedurende zijn hele leven blijven. Om niet alle verrassende wendingen van het boek prijs te geven, stopt hier mijn beschrijving.

Het omvangrijke boek wordt gekenschetst als roman, maar het neigt wat mij betreft naar een epos: sommige gebeurtenissen zijn pure fantasie. Hoewel dit normaal gesproken niet mijn genre is, heb ik me er in dit boek geen moment aan gestoord: of Schröder weet het allemaal geloofwaardig te vertellen, ofwel Schröder heeft mijn geest goed geprepareerd. Het boek is enorm gelaagd, en vraagt erom meermaals te worden gelezen. Kortom, zeker het meest indrukwekkende boek dat ik de afgelopen tijd heb gelezen.

Meer recensies van IgorFreeke