Prachtig!

Ilsel_eest 13 december 2025
In 'De kraanvogels vliegen naar het zuiden' ben je getuige van de laatste zomer van Bo, een 89-jarige man. Zijn lichaam laat hem stilaan in de steek en hij trekt zich op aan het trouwe gezelschap van zijn hond Sixten, zeker nu hij zijn vrouw naar een verzorgingstehuis heeft zien verhuizen. Het raakt hem dan ook diep als hun enige zoon vindt dat Bo niet langer voor het dier kan zorgen. Afgesloten van de buitenwereld, met uitzondering van de enkele bezoekjes van de thuiszorg, van zijn zoon en kleindochter én de wekelijkse telefoontjes met zijn jeugdvriend Ture, verliest Bo zich steeds meer in herinneringen uit zijn verleden.

De schoonheid van taal in haar eenvoud raakte me vanaf de eerste zin. Een ontroerend, naar de keel grijpend verhaal van auteur Lisa Ridzén, waardoor je stil gaat staan bij het ouder worden, de kracht van ouderliefde, van vriendschap en de liefde voor een huisdier. Het einde liet me verweesd achter.

Meer recensies van Ilsel_eest