De Cubaanse dochter - familiegeschiedenis en liefde

Inge1995 Inge1995
10 mrt 2023

De Cubaanse dochter is het tweede deel in de achtdelige serie De verloren dochters. Net als in het vorige deel reis je in dit boek naar verschillende plekken op de wereld die prachtig omschreven worden. Deze deels historische roman leest mede door de mooie omschrijvingen van Cuba heerlijk.

In de Cubaanse dochter staat Claudia centraal. Zij wordt gevraagd haar grootmoeders geschiedenis uit te zoeken. Ze ziet dit als een mooie afleiding na het ingrijpende jaar dat ze heeft gehad. Het enige spoor dat ze heeft wijst haar naar Cuba, waar ze in een impuls dan ook direct naartoe gaat. Daar leert ze meer en meer over de geschiedenis van haar oma, maar vooral ook over Cuba en de fijne mensen die daar wonen. De mooie landschappen van Cuba worden beschreven, maar waar vooral ook veel aandacht voor is, is de Cubaanse keuken. De gerechten die voorbij komen zorgden bij mij zeker voor wat trek!

Het verhaal speelt zich afwisselend af rond 1950 (waar je Esmeralda, de oudste dochter van de eigenaar van de grootste suikerplantage in Cuba, leert kennen) en in het heden, waarin je Claudia leert kennen. De afwisseling tussen de perspectieven, de realistische karakters en de prachtige beschrijvingen van Cuba zorgen ervoor dat je door wil lezen. Soms gebeurt dit met een traan, maar gelukkig niet te vaak. Ik vind dat de focus niet te veel ligt op de treurige gebeurtenissen, maar meer op hoe daar door de verschillende personages mee wordt omgegaan. De twee verhaallijnen vullen elkaar goed aan en zitten heel goed in elkaar verweven. In beide verhaallijnen is bovendien genoeg ruimte voor romantiek. Met het mysterie rond de geschiedenis en de romantiek is het dus een heel compleet verhaal waar je wel een aantal uurtjes zoet mee kan zijn.

Ik ben dol op verhalen waarin twee tijdsperspectieven met elkaar worden afgewisseld. Dit verhaal heeft me dan ook niet teleurgesteld. Het enige nadeel is dat het boek zo uit was. Dit tweede deel van de serie De verloren dochter is dus al net zo mooi als de vorige. Ik kijk dan ook erg uit naar het volgende deel, helaas is het nog even wachten daarop.

Meer recensies van Inge1995