Ongemak!
Ook ik mocht voor de Club van echte lezers een recensie schrijven over Vacht!
Eline van der Veer is een jongedame die zich ongemakkelijk voelt in sociale situaties. Als archivaris kan ze zich goed verstoppen achter, het liefst, een dichte deur. Toch kan ze zelfs in de stoffige archieven het contact met haar collega's niet helemaal uit de weg gaan. In het boek lezen we vooral hoe ze probeert een weg te vinden in die sociale contacten, die doordrenkt zijn van ongemak. Ze liegt over haar sociale leven om er toch bij te horen. Ze draagt kleding als een vacht ter bescherming van zichzelf en heeft een stopwoordje wat ze gebruikt in voor haar moeilijke situaties. De kudde schapen en hun herder zijn het rustpunt in haar leven. De schapen zijn betrouwbaar en zij vertonen voorspelbaar gedrag.
Het boek is zo geschreven dat het ongemak je in sommige situaties bekruipt. Dat vind ik knap gedaan. Het boek las makkelijk en ik wilde verder lezen en te weten komen wat er verder zou gebeuren. Aan de andere kant denk ik dat het boek niet voor iedereen is, waardoor ik het niet zo snel aan lezers in mijn omgeving zou aanraden.