Advertentie

De titel van de roman ‘Om Mezelf Levend Te Voelen’, suggereert een zwaar onderwerp, maar het is een prettig geschreven, verrassend en humorvol verhaal. Het verhaal gaat in de kern over ‘verander je gewoonten, verander je leven’ en het proces dat je daarbij doorloopt. De hoofdpersoon doorleeft dat proces terwijl hij vanaf de Frans/Spaanse grens naar Santiago de Compostela loopt, met onderweg verrassende gebeurtenissen en ontmoetingen met eigenzinnige personages die hem gevraagd of ongevraagd een handje helpen bij zijn zoektocht. De roman is in mijn ogen een geslaagd debuut van Agne-Henrik Strid.
De hoofdpersoon Pelle is een door cynisme verzuurde VN-noodhulpverlener die allang niet meer gelooft in wat hij doet. Tijdens een missie in Colombia vraagt hij zich af of hij niet iets heel anders moet gaan doen. In een opwelling besluit hij het antwoord te gaan zoeken op de 1200 jaar oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Via verschillende verhalen reist de lezer met Pelle mee; van zijn stamkroeg in Medellín waar hij zijn cynisme verzuipt in Cuba Libres, naar momenten van ‘suadade’ in Bilbao, en via de ontnuchterende ervaringen in de verduisterde straten van Sarajevo, uiteindelijk naar de Friese akkers van zijn vader waar hij thuiskomt. De camino van 800 kilometer naar Santiago de Compostela is de rode draad die Pelle’s verhalen aan elkaar rijgt.
Tijdens het lopen van de lange tocht merkt hij tot zijn frustratie dat hij maar geen antwoord krijgt op de vraag die hij zichzelf aanvankelijk stelde. Wel wordt hij geplaagd door herinneringen aan drie ex-vriendinnen (Isa, Esperanza en Saskia) die hem de voorgaande jaren door een emotionele mangel hebben gehaald. Gedurende de tocht komt hij er langzaamaan achter dat de herinneringen aan de destructieve relaties de sleutel zijn naar het antwoord op zijn vraag waar hij aanvankelijk de tocht mee begon.
Het verhaal is opgehangen aan het gedicht van Singer-songwriter Portia Nelson: There is a hole in my sidewalk [p.6 van het boek]. Zij beschrijft daarin de vijf stappen van zelf-ontdekking. Dat begint bij het inzicht dat wij onze gewoonten zijn, met goede en slechte uitkomsten als gevolg. Willen we de slechte uitkomsten veranderen, dan moeten we niet telkens weer herhalen wat ons tegenhoudt en iedereen behalve jezelf de schuld geven. Verander de gewoonte, verander je leven. Dit proces doorloopt hoofdpersoon Pelle in het boek. Door de verschillende flashbacks ontvouwd het proces zich langzaam voor de lezer zonder dat hierbij de spanningsboog verloren gaat. Het gebruik van flashbacks kan een risico zijn omdat de lezer de draad kwijt kan raken. In dit geval staan ze in dienst van het verhaal zonder dat je als lezer de verhaallijn kwijtraakt.
Dit leerproces zal herkenbaar zijn voor iedereen die het boek leest. Dit verhaal is in die zin meer gelaagd dan het boek ‘Camino’, van de schrijver Graeme Simsion (vooral bekend van The Rosie Project), waarin de hoofdpersonen ook innerlijk worstelen met hun demonen uit het verleden. Maar heb je als lezer geen behoefte om aan soul searching te doen dan is het nog steeds een heerlijk boek om te lezen op een relaxte vrije dag of tijdens je vakantie.
Lees hier een preview van het boek: https://caminoboeken.nl/3d-flip-book/previewboek/

Reacties op: Het proces van hoe je tot zelfinzicht komt verpakt in een verrassend en humorvol verhaal

2
Om mezelf levend te voelen hield ik van je - Agne-Henrik Strid
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners