Advertentie
    Jacqueline Coppens Hebban Recensent

Het debuut Op een dag van Gytha Lodge leidt je langzaam naar de ontknoping van een moord die dertig jaar geleden is gepleegd. Dit cold case-verhaal is het eerste in een serie met inspecteur Sheens als vaste politieman.  

Aurora Jackson is pas veertien jaar als ze met de vriendengroep van haar oudere zus Topaz mee mag op een kampeertripje in de bossen nabij hun woonplaats. Al snel bemerkt Aurora dat ze haar als zus van Topaz gedogen, maar echt heel welkom voelt ze zich niet. Na een wilde nacht met drugs en alcohol worden de zes vrienden ’s morgens wakker, zonder Aurora. Een intensieve zoektocht volgt, maar geen enkel spoor dat leidt naar het meisje.  

Dertig jaar later krijgt Jonah Sheens, inspecteur bij de plaatselijke politie, melding van gevonden lichaamsresten op een goed verborgen plek in het bos. Na forensisch onderzoek blijken het de overblijfselen van Aurora te zijn. Vermoedelijk is ze vermoord en achtergelaten op een plaats die alleen bij de zes vrienden bekend was. Verontrust heropent Sheens het onderzoek en alle zes de vrienden worden opgeroepen en opnieuw gehoord. Sheens is een oude schoolgenoot van de groep en het verleden roept bij hem onplezierige herinneringen op. Tijdens haar verdwijning was hij net begonnen bij de politie en beet hij zich vast in deze vermissingszaak.  

Tijdens de verhoren stuit hij op een muur van verzet: niet iedereen spreekt de waarheid en hij betrapt de groep op vreemde tegenstrijdigheden. Moet hij de moordenaar in hun midden zoeken? Of is er iemand anders die een motief had om Aurora om het leven te brengen?    

Een whodunit in een coldcase setting is vooral smullen voor de puzzelaars. Een dergelijk verhaal valt of staat met de achtergrond en omstandigheden in het verleden en de psychologische diepgang van de personages die toen de belangrijkste spelers waren in deze vermissingszaak.  

Zes vrienden, tieners nog. Alleen zij weten wat er gebeurd is. Wat hebben zij gemeen? Hoe was hun vriendschap toen en hoe is deze na dertig jaar? Zijn ze met elkaar verbonden door één groot geheim of hebben ze individueel een verborgen agenda? Hoe verhouden ze zich drie decennia later tot elkaar?  

Allemaal vragen die de gretige lezer beantwoord wil hebben. En die antwoorden komen. Op een dag bestaat uit een queeste die de auteur met de nodige precisie en oog voor karakterontwikkeling heeft voorgelegd. Tussen het heden verweeft de auteur de verhaallijn van Aurora, tijdens de nacht van haar verdwijning. Deze rode draad is de lijm van het verhaal. Zonder iets prijs te geven over de ware toedracht, geeft Aurora’s relaas een extra dimensie aan de ontwikkelingen in het heden. Het houdt de aandacht continue vast. Knap werk van de auteur om de lezer lang gevangen te houden in een opbouw zonder spectaculaire hoogstandjes. Wellicht kan dit minder bekoren, voor de liefhebber is het boter bij de vis. Stukje bij beetje voegt Lodge nieuwe informatie toe, die je steeds op het verkeerde been zet. Eerder schreef ze toneelstukken en dat is goed te merken. Er is beeld bij elke beschrijving en de personages zijn levendig en invoelend neergezet.  

Op een dag is de aftrap van een serie rondom Inspecteur Sheens. In het verhaal is dan ook ruimte voor een nadere kennismaking met hem en zijn naaste medewerkers. Net genoeg om nieuwsgierig te worden naar meer. Sheens mag blijven.    

Reacties op: Een cold case om van te smullen

35
Op een dag - Gytha Lodge
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99
E-book prijsvergelijker