Een is teveel, duizend nooit genoeg

Janneke 25 januari 2026
Ik begon Een is te veel en duizend nooit genoeg met hoge verwachtingen. Het onderwerp is zwaar en belangrijk, en dat voel je vanaf de eerste pagina. De eerlijkheid waarmee Marlijn van Ast schrijft over verslaving en innerlijke strijd waardeer ik enorm. Er zitten passages in die confronterend zijn en je even laten stilstaan.

Toch merkte ik tijdens het lezen dat het boek me emotioneel niet volledig wist vast te houden. De fragmentarische opbouw zorgde ervoor dat ik soms afstand voelde tot het verhaal. Ik begreep wat er werd verteld, maar voelde het niet altijd. Juist bij zo’n intens thema had ik gehoopt dieper geraakt te worden.

Dat neemt niet weg dat het boek zeker zijn waarde heeft. Het is rauw, open en durft ongemakkelijke onderwerpen te benoemen. Voor lezers die houden van introspectieve en eerlijke verhalen kan dit absoluut een interessant boek zijn. Voor mij bleef het echter net wat te vlak om echt bij te blijven.

Een goed boek, maar niet eentje die me lang zal bijblijven.

Meer recensies van Janneke

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.