Voor ik je loslaat

Janneke 14 januari 2026
Sommige boeken lees je.
Andere boeken voel je.
Voor ik je loslaat is absoluut dat laatste.

Dit verhaal kruipt langzaam onder je huid en nestelt zich daar, zacht maar pijnlijk. Marieke Nijkamp schrijft over verlies, rouw en alles wat onuitgesproken blijft wanneer iemand die je liefhebt verdwijnt. Het gaat niet alleen over dood, maar over liefde, herinneringen en de angst om iemand echt los te laten — zelfs wanneer je weet dat het moet.

Wat mij het meest raakte, is hoe rauw en eerlijk de emoties zijn. Geen grote dramatiek, maar kleine momenten: een gedachte, een herinnering, een stilte die te luid is. Nijkamp weet precies hoe rouw voelt: verwarrend, ongrijpbaar, en soms zelfs mooi omdat het laat zien hoeveel liefde er was.

De schrijfstijl is poëtisch en breekbaar, alsof elk woord voorzichtig is neergelegd. Dit is zo’n boek dat je langzaam leest, omdat je elk zinnetje wilt laten bezinken.

Voor ik je loslaat is geen makkelijk verhaal, maar wel een ongelooflijk mooi en belangrijk verhaal. Het herinnert je eraan dat liefhebben en verliezen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn — en dat herinneringen iemand nooit echt laten verdwijnen.

(4/5)

Meer recensies van Janneke