Femicide, helaas een actueel onderwerp

Jeannette Trum 24 januari 2026
Voor Hebban mocht ik deelnemen aan de leesclub waarbij De sterkste zus van Angelique werd gelezen en bediscussieerd. Angelique Haak heeft in dit boek op een rauwe indringende manier het onderwerp onder de aandacht gebracht.
De zussen Demi en Claire zijn het slachtoffer van zowel hun vader en stiefvader onder "toeziend" oog van hun moeder. Met andere worden, van ingrijpen in de situatie was geen sprake. Allebei de meisjes gaan hier op hun eigen manier mee om.
Angelique bouwt het boek mooi op door eerst Claire haar ervaringen aan het papier toe te laten vertrouwen om vervolgens over te stappen naar Demi. Je ziet dan de verschillen tussen Demi (gelaten) en Claire (opstandig). De terugblikken van de meisjes trekken je het verhaal in. Je ervaart hoe iemand tot bepaalde daden komt.
In het laatste gedeelte van het boek wordt de spanning opgevoerd door de zoektocht van Claire naar haar zus en de verrassende ontknoping.
Hoewel het fictie is komt het verhaal dicht bij de realiteit. Eigenlijk zou dit boek verplichte leesstof moeten zijn op het middelbaar onderwijs. In de hoop dat de lezers eerder her- en erkennen dat er sprake is van femicide.

Meer recensies van Jeannette Trum