Oh.My.God.
Oh.My.God.
Wat een heerlijk boek is Vergruizer.
Het helpt natuurlijk als je zelf houdt van films als Deadpool en Punisher, met hun mix van rauwe actie en humor. Maar Vergruizer is zoveel meer dan over the top geweld - hoewel dat alleen je al een gevoel geeft er middenin te zitten. En niet zoals elke Hollywood blockbuster er tegenwoordig uitziet, maar verfijnder, zoals een scène uit Kingsman of Mission Impossible. Wat moet Alexander zich geamuseerd hebben toen hij dit schreef.
Naast deze unieke stijl (ik ben hem in Vlaanderen of Nederland nog niet tegengekomen) is het ook gewoon een goed verhaal, met complexe personages en hedendaagse thema's zoals machtsmisbruik. En daar gaat de auteur genadeloos met de botte bijl door. Ook het hoofdpersonage is geen superheld, maar iemand van vlees en bloed, met zwakke plekken zoals iedereen; alleen zijn die in dit geval levensgevaarlijk.
En dan het einde, wat ik in elk geval totaal niet zag aankomen. Chapeau voor degenen voor wie het geen verrassing was, maar ik zat zo in het verhaal dat ik er blind voor was.
Voor mij een topper: een uniteke vormgeving, schrijfstijl, perspectief, en einde, met tussendoor lekker veel brutaal geweld en referenties naar moderne popcultuur. Dit was genieten van de eerste tot de laatste bladzijde.
Wat een heerlijk boek is Vergruizer.