Smartphonevrij laten opgroeien, waarom?

JoeyPikkert 09 december 2025
Wij leven in een digitaal tijdperk en al vanaf jonge leeftijd wordt er min of meer van een kind ‘verwacht’ dat hij of zij een smartphone heeft en daarmee weet om te gaan. Maar waarom pleiten steeds meer ouders ervoor om hun kind smartphonevrij te laten opgroeien? En hoe doen zij dit?
Dit waren de twee vragen die ik graag beantwoord wilde hebben na het lezen van het boek. Tijdens het lezen kwam ik er al snel achter dat een smartphone gevaarlijk kan zijn voor de onvolgroeide hersenen van kinderen. Het is dus wel degelijk urgent om ouders hiervan op de hoogte te stellen en hen wakker te schudden voor dit gevaar. Wat volgt in het boek zijn diverse opsommingen van de voordelen van een smartphonevrije kindertijd en ook worden praktische handvatten voor ouders gegeven om het smartphonevrij opgroeien mogelijk te maken. De tips/ tools/ plaatjes/ handvatten/ praktijkvoorbeelden/ stappenplannen/ alternatieven etc. die te lezen zijn in het boek, zijn in mijn ogen ontzettend creatief en origineel! Waar ik wél een beetje moeite mee heb, is dat de schrijver erg stellig is over het ontwikkelen van mentale problemen bij kinderen en dat dit volledig koppelt wordt aan het hebben van een smartphone. Die mening deel ik helaas niet helemaal. Het boek is absoluut een aanrader om te lezen, omdat het een waardevolle en “noodzakelijke” gids is en vooral voor ouders die op een bewuste manier willen omgaan met het introduceren van smartphones in het leven van hun kinderen.
Wederom is het uitgeverij "Maven Publishing" gelukt om dit boek als een handzame pocketversie op de markt te brengen, waardoor hij compact qua formaat is en perfect meegenomen kan worden in je bijvoorbeeld je tas. De omslag die voor het boek gekozen is, is lekker fris en modern en dat komt vooral door de gekozen kleuren.

Meer recensies van JoeyPikkert