Nieuw leven in een wereld zonder genade.

juf Cindy juf Cindy
22 mrt 2026

Als mama las ik ‘De vroedvrouw van Auschwitz’ met een brok in de keel. Dit aangrijpende verhaal, geschreven door Anna Stuart, brengt de lezer naar een van de donkerste periodes uit onze geschiedenis. In het concentratiekamp Auschwitz volgt het boek Ana een vroedvrouw die, ondanks onmenselijke omstandigheden, blijft zorgen voor zwangere vrouwen en hun pasgeboren baby’s.
Wat mij diep raakte, was de kracht van moederliefde in een omgeving waar hoop bijna onbestaand lijkt. Stuart beschrijft niet alleen de gruwel van het kamp, maar ook de kleine momenten van menselijkheid die blijven bestaan tussen de gevangenen. Juist die combinatie maakt het verhaal zo indringend. Als moeder voel je extra sterk hoe kwetsbaar nieuw leven is en hoe groot de drang om te beschermen.
Anna Stuart slaagt erin om historische feiten te verweven met een meeslepend, persoonlijk verhaal. Haar schrijfstijl is toegankelijk, maar tegelijk rijk aan emotie. Ze oordeelt niet, maar laat de gebeurtenissen voor zich spreken Dit maakt de impact des te groter.
Dit boek is geen lichte lectuur. Sommige passages zijn moeilijk om te lezen, maar net daarom is het zo waardevol. Het bewijst dat hoop en liefde kunnen blijven bestaan, zelfs op de donkerste plaatsen.
Voor mij is dit een roman die nog lang nazindert en die ik niet snel zal vergeten.

Meer recensies van juf Cindy