Een nieuw avontuur van Koosje Kever

Jufelsie 09 februari 2026
Koosje Kever is een juni-kever. Hij lijkt op een meloen, maar hij is een kever. We hebben in zijn eerste boek ‘Koosje Kever bijt niet’ kennis met hem gemaakt. Koosje heeft geen huis. Hij vliegt graag van blad naar blad. Zijn vrienden hebben wel een huis. Op een dag vraagt Koosje zich toch af: moet ik niet ook een huis hebben? Ga mee op zijn zoektocht en ontdek of Koosje een geschikt huis vindt.
Koosje Kever woont hier is een graphic novel, het is een leesboek met veel grappige illustraties. Het lijkt een strip en dat heeft een grote aantrekkingskracht bij jonge lezers.
Het verhaal is geschreven door Ashley Spires. Dorette Zwaans heeft het avontuur voor ons vertaald op AVI E4 niveau. Dat betekent dat de zinnen een mooie lengte hebben en moeilijke woorden niet vermeden worden.
Koosje Kever neemt ons mee in een nieuw avontuur. We ontmoeten veel kleine beestjes op verschillende plekken. Er zijn beestjes die houden van kou en graag op een donker plekje zijn. Andere diertjes zijn graag bij het water of hoog in de bergen. Samen met Koosje krijgen we heel veel informatie en nadat hij verschillende woonplekken heeft gezien vraagt hij zich af of hij een vast huis nodig heeft. Dit prikkelt de nieuwsgierigheid en met veel enthousiasme lezen we verder waarbij de tekeningen onze aandacht trekken. Boven elke prent staat een regel tekst in een gekleurde balk. Het lettertype is strak en duidelijk. Grappig zijn de spreekballonnen, die soms zijn toegevoegd. Hier zit wat humor in verwerkt waardoor het leesplezier vergroot wordt en de jonge lezers betrokken blijven bij het avontuur.
Op het eind komt een verrassende ontknoping. Koosje hoeft geen nest, gang of raat. Hij is gelukkig met zijn vriendjes om zich heen.
Koosje Kever is onze grote vriend. Zijn eerste boek 'Koosje Kever bijt niet' is een succes en ook nu genieten de kinderen van 'Koosje Kever woont hier'. Het boek is een aanrader. Krijgt het een mooi plekje in jouw leeshoek!

Meer recensies van Jufelsie

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.