Pandora

Julie987 25 oktober 2020
Een kogel door het hoofd, twee door de borst. Door deze gewelddadige techniek werd de staat, de kerk en de politiek volledig uitgeschakeld. U kunt proeven van deze gebeurtenissen in een geweldig boek van Pieter Aspe. Ik heb gekozen voor het boek ‘Pandora’ omdat het geschreven is in 2003, mijn geboortejaar. Ik vind het dan ook zeer apart dat deze reeks toen al bestond.

Dit literair wonder werd geboren op 3 april 1953 te Brugge onder de naam Pierre Aspeslag. Snel bleek dat hij zeer geïnteresseerd was in boeken, later specialiseerde hij zich in misdaadromans. In 1995 lanceerde hij zijn eerste boek ‘Het vierkant van de wraak’, snel volgde een hele reeks van boeken met steeds terugkerend hoofdpersonage, Van In. Snel werd hij betitteld door meest gelezen misdaadauteur in Vlaanderen en Nederland. Naast deze uitgebreide reeks van 43 boeken, schreef hij ook twee jeugdboeken en 4 novellen. Met deze bijzonder sterke werken verzamelde hij drie prijzen in 2001, 2002 en 2010. Het boek dat ik heb gelezen, won geen prijzen.

Het boek begint wanneer Van In een oude zaak wil heropenen, van twintig jaar geleden. Het gaat over de moord op een kolonel, een pastoor en een raadslid die steeds op dezelfde manier om het leven gebracht werden: twee kogels in de borst, één in het hoofd. Een opmerkelijk detail was de tarotkaart die naast elk lijk werd gevonden. Omdat de zaak bijna ging verjaren, ging Van In op zoek naar mogelijke aanwijzingen. Wanneer hij de familieleden van de slachtoffers opnieuw ondervraagt, zorgt hij er ongewild voor dat er een nieuwe reeks bizarre moorden plaatsvinden. De aansluitende gebeurtenissen leiden tot een schokkend geheim, waarvan Hannelore en Van In zelf het slachtoffer blijken te zijn.

Het verhaal speelt zich af in de huidige tijd, in Brugge. We worden meegesleept in het leven van het hoofdpersonage Van In. Hij beschrijft zijn leven uit een ik-perspectief, meer bepaald de belevende ik. Hij is een man die heel wat tegenslagen kent in zijn leven, onder andere in de liefde. Deze problemen probeert hij te vergeten door ze weg te drinken. Toch zijn er twee personen waar hij zeer veel steun van krijgt, zijn huidige vriendin, Hannelore Martens, en zijn beste vriend, Versavel. Deze personen zorgen er in het verder verloop van het boek ook voor dat hij niet in zijn eigen ongeluk loopt. Ik vermoed dat de auteur deze reeks niet met een bepaald doel heeft geschreven maar gewoon omdat hij geïnteresseerd was in detective reeksen. Een leuk weetje over het boek is dat de fictiereeks ook verfilmd is onder de naam ‘Aspe’.

Van de eerste tot de laatste letter zat ik op het puntje van mijn stoel uit spanning. Hierdoor werd ik ook helemaal in het verhaal gezogen. Het boek bevat 288 pagina’s en 15 hoofdstukken. Hierdoor zijn de hoofdstukken eerder groot, dit vond ik soms wel lastig. Ik lees over het algemeen liever iets kortere hoofdstukken. Daarnaast ondervind ik dat de schrijver eerder lange zinnen gebruikt, met niet al te moeilijke woorden. Hierdoor vond ik het boek ook plezierig om te lezen. Ik merk ook zeker op dat deze detective fictiereeks met zoveel menselijke reacties en prachtige situatiebeschrijvingen geschreven werd, dat ik haast dacht dat het een waargebeurd verhaal was, dit vond ik zeer aangenaam. Hierdoor werd ik ook zeer hard meegesleept in het verhaal.

Pas op voor de psychische gevolgen van dit boek… Je kunt te maken krijgen met slaaptekort door een leesverslaving. Dit lees je goed, je raast als een sneltrein door het boek, als gevolg van de vlotheid waarmee het verhaal is geschreven. Door het lezen van de achterzijde van het boek, was ik meteen verkocht. Ik mag dan geen fanatieke lezer zijn, het boek heeft er duidelijk wel voor gezorgd dat ik enige interesse heb gekregen in misdaadreeksen. Het is dus zeker een aanrader voor jong en oud.