Dodelijk algoritme – AI, moord en manipulatie in een razendsnelle thriller
In een tijd waarin artificiële intelligentie steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, komt Dodelijk algoritme van Theo-Henk Streng als een actuele en spannende wake-up call. Deze thriller neemt je mee in een wereld waar data macht is, en waar die macht dodelijk kan zijn.
Een moord die veel verder reikt
Het verhaal begint met de moord op Victor Kranenburg, CEO van NeuroLink, een bedrijf dat zich specialiseert in hersenonderzoek en AI. Rechercheur Iris Rigter wordt op de zaak gezet, maar al snel blijkt dat dit geen gewone moord is. NeuroLink blijkt een cybermonster te zijn geworden, met algoritmen die gedragspatronen verzamelen en zelfs politieke voorkeuren en meningen manipuleren.
Intriges en personages
Naast Iris maken we kennis met haar zoon Spike, haar ex Björn, en haar moeder Sybille Labuschange – een advocate met banden in de maffia. Noa Kranenburg, zus van het slachtoffer en een vroegere studiegenoot van Iris, speelt een sleutelrol. Ook investeerders Clara de Wilde en Martha Jansen duiken op, samen met Lien de Rooij, een programmeur die cruciale informatie verzamelde over de wanpraktijken van NeuroLink. Haar dood – mogelijk door de KGB – is een kantelpunt in het verhaal.
AI als manipulatiemachine
Het boek stelt prangende vragen over hoe AI ingezet kan worden om publieke opinie te beïnvloeden. NeuroLink had toegang tot gegevens van miljoenen Europeanen – informatie over denken, handelen, politieke voorkeuren en zelfs strafbare feiten. Die data is een vermogen waard.
Een fragment dat de kern raakt:
“Door middel van AI de mening van burgers manipuleren.”
Stijl en structuur
Wat opvalt is de structuur: hoofdstukken van slechts vier pagina’s, alsof je door een algoritme geleid wordt. Het leest vlot, maar laat ook veel losse eindjes achter. Sommige verhaallijnen worden wat geknutseld samengebracht, andere blijven onaf. De diepgang blijft beperkt, ondanks het rijke thema.
Een treffende observatie:
“Leest vlot door de zeer korte hoofdstukken van een viertal bladzijden, als het ware een logaritme op zich.”
Conclusie
Dodelijk algoritme is een thriller die je in één ruk uitleest. Het is spannend, actueel en zet aan tot nadenken over technologie, ethiek en privacy. Wie houdt van snelle actie en actuele thema’s zal genieten. Wie op zoek is naar literaire finesse en een volledig afgerond plot, blijft met vragen achter.
Een moord die veel verder reikt
Intriges en personages
AI als manipulatiemachine
Een fragment dat de kern raakt:
“Door middel van AI de mening van burgers manipuleren.”
Stijl en structuur
Een treffende observatie: