Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een heel, hard en zielig verhaal, met als de vriendschap tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen Bruno en Shmuel

Kelvin2005 19 januari 2020
Aankondiging
Dit boek genaamd ‘’De jongen in het gestreepte pyjama” met als oorspronkelijke titel “The Boy in the Striped Pyjamas”, is een boek dat door de Ierse schrijver John Boyne (48) geschreven is. Hij woont in Dublin en heeft gestudeerd aan de Universiteit van Dublin en aan de Universiteit van Norwich, waar hij de Curtis Brown prijs won. Zijn bekendste boek is het boek genaamd ‘’De jongen in het gestreepte pyjama”, waar zelfs een film van gemaakt is. Dit boek gaat over een fantasie verhaal afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook heeft John Boyne veel prijzen gewonnen, zoals de prijs van de Ierse kinderboek van het jaar met het boek genaamd ‘’De jongen in het gestreepte pyjama”, als ook de prijs van het beste boek van het jaar 2017 met het boek genaamd ‘’The hearts invisible furies’’, en nog veel meer prijzen. Dit boek heeft verder ook een opvallend kenmerk en dat is, dat het geen plaatjes heeft, maar alleen tekst. In de meeste gevallen met betrekking tot kinderboeken heeft het wel plaatjes.
Het boek gaat als inhoud over een Duitse jongen, genaamd Bruno (9), die verhuist omdat zijn vader een nieuwe baan heeft. Hij verhuist naar een vreemde plek waar Joodse mensen in gestreepte pyjama’s achter een groot, lang en metalen hek leven. Bruno sluit een vriendschap met een jongen genaamd Shmuel (9) die aan de andere kant van het hek woont.

Lezersrecensie
Ik vind het een goed boek, omdat er ook af en toe momenten komen die je van binnen raken en de schrijver heeft ook geen moeilijke woorden gebruikt, dus het was heel goed te lezen.
Het verhaal speelt zich af in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vader van de hoofdrolspeler Bruno (9) is een hoge Nazi. De familie verhuist van Berlijn naar het erge concentratiekamp Auschwitz in Polen, omdat de vader daar een nieuwe baan krijgt. Ze hebben een nieuw huis aan de rand van het erge concentratiekamp Auschwitz. Wat zal er verder gebeuren?

Bruno heeft gelijk na de verhuizing niemand om mee te spelen. Zijn vrienden die hij op school had in Berlijn, moest hij, jammer genoeg, achterlaten. Om zijn nieuw huis in Polen loopt een groot, lang en metalen hek. De enige waarmee hij nog kan spelen is zijn zus, genaamd Gretel (12). Maar, hij heeft met haar niet echt een goede band. Uit zijn raam van zijn slaapkamer ziet hij echter, achter het hek, mannen en jongens in rare gestreepte pyjama’s. Het is een gevaarlijk concentratiekamp, maar daar weet Bruno niks van af. Hij denkt dat het daar gezelliger is, dan de kant waar hij nu in zit. Later, in het verhaal, sluit hij een vriendschap met een Joodse jongen, genaamd Shmuel aan de andere kant van het hek. Hij gaat er zelfs stiekem genoeg vaak naar toe. Ook neemt hij vaak eten voor hem mee als hij honger heeft, om hem te steunen.

Bruno’s moeder vindt het een te gevaarlijke plek en dus zeker geen plek voor een kind. De moeder en de vader zijn het met elkaar eens en willen voor de veiligheid terug naar Berlijn naar hun vorig huis. Vlak voor ze vertrekken gaat Bruno stiekem onder het hek door. Shmuel neemt snel een kampkleding voor Bruno mee, zodat hij er niet opvallend uit ziet. Shmuel is op zoek naar zijn vader en Bruno wilt hem helpen. De vader van Shmuel is al een tijdje niet gezien. Bruno draagt ook nog een muts, zodat hij er nog minder opvallend uit ziet, maar krijgt dan erge gevolgen voor beiden. Ze worden samen meegesleurd naar de gaskamers. Bruno pakt de hand van Shmuel en laat het niet los. Bruno verklaart dat hij de beste vriend van Shmuel zal zijn. Bruno wordt gezocht, maar niet gevonden.

Tot slot, was het mooi om te zien dat Bruno probeerde de beste vriend voor Shmuel te zijn, wat dus ook lukte (bladzijde 200, regel 23), maar wel met een tragisch gevolg. Ook aardig dat Bruno een zielige jongen als Shmuel eten gaf bedoelt als een goede daad (bladzijde 103, regel 22). Bruno deed dit alles voor Shmuel voor de sterke vriendschap. Ik vind het een goed boek en geef het 4 van de 5 sterren. Het boek is abnormaal spannend, avontuurlijk maar natuurlijk ook tragisch.
Tip: de schrijver had ook liever plaatjes kunnen gebruiken om een betere beeld dan te kunnen hebben waarover het hoofdstuk gaat.

Boekrecensie van Kelvin(14).
Klas VWO 3A.
18-1-2020

Reageer op deze recensie

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.