Een bundel met veel en uiteenlopende verhalen over routines
Het geheim van bijna elk creatief talent is routine. Routines zijn er namelijk niet voor niets. Je moet namelijk dag in en dag uit weer in de 'creatieve flow' zien te komen. Wist je bijvoorbeeld dat Armin van Buuren zijn telefoon niet aanraakt tot na het ontbijt, of dat Beethoven elke ochtend precies 60 bonen telde voor zijn koffie?
In dit boek is een mooie verzameling gemaakt van routines, gewoonten en obsessies van bekende creatieve ondernemers en makers die voor hen onmisbaar bleken voor hun scheppingsproces om hun meesterwerken te creëren. Jane Austen, Armin van Buuren, Marina Abramović, Stephen King, Marlene Dumas, Maya Angelou, Vincent van Gogh, Bénédicte Ficq, André Rieu, Haruki Murakami, Ellen ten Damme, Jonathan Franzen, Andy Warhol & 149 anderen over de rituelen, gewoonten en obsessies waarmee ze hun dagelijkse inspiratie vinden.
Mijn ervaring:
Wat een grote hoeveelheid aan diverse en heel uiteenlopende verhalen. Ernst-Jan Pfauth & Mason Currey hebben 149 vlotte, heldere en toegankelijke verhalen geschreven van diverse bekendheden, zowel internationaal als nationaal van toen en nu.
Ieder verhaal begint met de naam van de besproken creatieveling, gevolgd door een korte introductie waardoor hij/zij bekend is. Vervolgens wordt zijn of haar dag, routines of handelingen beschreven waardoor diegene in zijn of haar creatieve flow belandt. Soms wordt het verhaal aangevuld met stukjes citaten.
Wat dit boek interessant maakt is dat Ernst-Jan Pfauth & Mason Currey hebben gekozen voor echt heel uiteenlopende verhalen, gewoontes en creatieve mensen die ze aan bod laten komen. Waarbij het bij de ene echt zit in kleine dingen, terwijl andere een over gecontroleerd en bijna obsessief gestructureerd leven leven. Wat ik wel wat minder vond is dat er ook wel een aantal verhalen aan bod kwamen van creatievelingen die een verslaving hebben of hadden. Persoonlijk vind ik dit nu niet echt een inspiratie of voorbeeld passend als 'dit wil ik ook'. Toch waren er ook zeker een aantal echt inspirerende verhalen, waarbij ik dacht, dit uitgangspunt zou ook best iets voor mij kunnen zijn.
Wel moet ik je eerlijk bekennen dat 149 verhalen er echt een hoop zijn, waarbij dat ik ongeveer net over de helft van het boek wel een beetje het gevoel had, dat ik de diversiteit en de boodschap te pakken had. Zeker als je het boek van voor naar achteren wilt doorlezen.
Dagelijkse rituelen bevat een mooie en ruime hoeveelheid aan uiteenlopende verhalen van heel diverse bekendheden en creatievelingen in het heden en nu. Ernst-Jan Pfauth & Mason Currey weten de personen even kort te introduceren, waarna op heldere, concrete en toegankelijke wijze wordt beschreven hoe zij in hun dagelijkse creatieve flow of routine raken om meesterwerken te creëren. Erg uiteenlopende, verrassende en diverse verhalen die je inspireren of juist verbazen.
Mijn ervaring: