Een adembenemend ruimteavontuur dat je niet meer loslaat
Ryland Grace wordt wakker in totale duisternis. Hij weet niet waar hij is. Hij weet niet wie hij is. Het enige wat hij zeker weet: hij is alleen.
Miljoenen kilometers van de aarde zweeft hij door de ruimte, naast twee dode bemanningsleden. Langzaam keren zijn herinneringen terug en daarmee de angstaanjagende waarheid. Hij is de laatste hoop van de mensheid. De zon sterft. De aarde ook. En hij moet het onmogelijke mogelijk maken.
Maar hoe red je de wereld als je je eigen naam niet eens meer weet?
Terwijl de tijd genadeloos wegtikt, ontdekt Ryland dat hij niet alleen is in het universum. En dat juist daar, in het onbekende, zijn enige kans op overleven ligt.
Project Hail Mary van bestsellerauteur Andy Weir is een meeslepende, razend spannende sciencefictionthriller vol avontuur, humor en verbluffend toegankelijke wetenschap. Een epische strijd om het voortbestaan van de mensheid, waarin één man alles op alles moet zetten.
Mijn ervaring:
Het verhaal begint met een groot raadsel. Ryland Grace wordt wakker op een ruimteschip, zonder geheugen en met twee dode collega’s naast zich. Het intrigeert me direct en maakt me enorm nieuwsgierig. Meteen schieten de vragen door mijn hoofd: wat? hoe? waarom? Die combinatie van een sterke wetenschappelijke basis met een spannend thrillerverhaal maakt dit tot een uniek, ijzersterk en mega-indrukwekkend boek.
Andy Weir heeft een directe schrijfstijl met veel droge humor. Grace, de ik-verteller, neemt zichzelf niet altijd even serieus en dat zorgt voor luchtigheid naast alle technische details. Want ja, natuurkundige, wiskundige en biologische vraagstukken vliegen je regelmatig om de oren. Toch voelt het nergens zwaar of taai. Alles wordt logisch opgebouwd en helder uitgelegd, waardoor je als lezer echt meedenkt. Dat vind ik een enorme meerwaarde; het maakt het verhaal niet alleen spannend, maar ook inhoudelijk sterk en geloofwaardig.
Ryland Grace is allesbehalve een doorsnee hoofdpersonage en held. Door het geheugenverlies leer je het personage laag voor laag kennen. Andy Weir weet de innerlijke worstelingen als onzekerheid, schuldgevoelens en de heel menselijke drang om tóch door te gaan tastbaar te maken. Daardoor leef je echt met Ryland Grace mee. Eva Stratt is scherp en compromisloos en zet je aan het denken over morele grenzen en verantwoordelijkheid. En dan is er natuurlijk Rocky; een personage dat warmte en emotie toevoegt en het verhaal ver boven een simpel ‘overlevingsverhaal’ uittilt.
Dit boek laat je niet alleen meeleven, maar ook nadenken. Wat kan één mens betekenen als alles op het spel staat? Thema’s als samenwerking, vertrouwen, hoop en hulp uit onverwachte hoek zijn op een krachtige manier verweven in het verhaal. Weir laat bovendien zien dat wetenschap een vorm van moed kan zijn: blijven zoeken naar oplossingen, zelfs wanneer falen waarschijnlijker lijkt dan slagen.
Het verhaal heeft me van begin tot eind vastgegrepen en was bijna onmogelijk weg te leggen. De combinatie van wetenschap, droge humor, hoge spanning en ontroering maakt het subliem. Vooral het plot en de epiloog raakten me echt en zorgen ervoor dat het verhaal bij zeker zal bijblijven.
Project Hail Mary is een ijzersterke, spannende en verrassende sciencefictionthriller. Filmisch, direct en met veel humor geschreven. Met een gelaagd, complex en realistisch hoofdpersonage en een verhaal dat zowel je hoofd als je hart raakt, is dit wat mij betreft een absolute must-read.